Η κάνναβη προκαλεί ψυχώσεις! Ιδού τι προωθούν με μανία οι συριζαίοι στην Ελλάδα

Η κάνναβη προκαλεί ψυχώσεις! Ιδού τι προωθούν με μανία οι συριζαίοι στην Ελλάδα30.03.2019Υγεία

Ερευνα ανά την Ευρώπη κατακεραυνώνει την προωθούμενη νομιμοποίηση! Η τακτική χρήση χασίς έχει σοβαρές ψυχικές συνέπειες

Από τη
Ρίτα Μελά

Την ώρα που η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας προωθεί με μεγάλη ταχύτητα το θέμα της καλλιέργειας θεραπευτικής κάνναβης, με τον νόμο που ψηφίστηκε, μία διεθνής έρευνα έρχεται να αποδομήσει το αφήγημα για τα οφέλη της εξαρτησιογόνου αυτής ουσίας, ενισχύοντας τα σοβαρά ερωτήματα και τις ενστάσεις που ήδη υπάρχουν και αφορούν την

τάση νομιμοποίησης της κάνναβης σε διάφορες χώρες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου (King’s) του Λονδίνου διαπίστωσαν πρώτη φορά ότι κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ψύχωση οι άνθρωποι που κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης, ιδίως της δυνατής, δηλαδή αυτής που περιέχει πάνω από 10% τετραϋδροκανναβινόλη (THC).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάρτα ντι Φόρτι, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία από 11 ευρωπαϊκές πόλεις. Ανάμεσά τους δεν ήταν καμία ελληνική.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εκείνες τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου είναι διαθέσιμη η ινδική κάνναβη, όπως στην Ολλανδία, όπου η περιεκτικότητα της κάνναβης σε THC ήταν έως 67%, και στη Βρετανία, με μέση περιεκτικότητα 14%.

Στο Αμστερνταμ εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισές νέες περιπτώσεις ψύχωσης (50%) σχετίζονται με την τακτική χρήση ισχυρής κάνναβης, ενώ στο Λονδίνο το ίδιο συμβαίνει με το ένα τρίτο περίπου των νέων περιστατικών ψύχωσης (30%).

Στην Ιταλία, στη Γαλλία και την Ισπανία η περισσότερη κάνναβη έχει THC κάτω του 10%.

Εκτιμήθηκε ότι κατά μέσο όρο το ένα πέμπτο (20%) των νέων περιστατικών ψύχωσης πιθανώς συνδέεται με την καθημερινή χρήση κάνναβης. Αν η χρήση είναι πιο αραιή από μία φορά την εβδομάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος ψύχωσης.

«Καθώς το νομικό καθεστώς της κάνναβης αλλάζει σε πολλές χώρες, έχει ζωτική σημασία να εξετάσουμε τις δυνητικές αρνητικές συνέπειες που σχετίζονται με την καθημερινή χρήση κάνναβης, ιδίως των πιο δραστικών ποικιλιών της» δήλωσε η δρ Ντι Φόρτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα