Πρόγραμμα - ανάσα 42.400.000 ευρώ για το χωριό των... κατολισθήσεων

Πρόγραμμα - ανάσα 42.400.000 ευρώ για το χωριό των... κατολισθήσεων04.02.2019Περιφέρεια

Τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων του οικισμού Ανάργυροι, ο οποίος «εξαφανίστηκε» από την κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, βάζει η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με υπογραφή Στάθη Γιαννακίδη

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης με την υπογραφή του άνοιξε τον δρόμο για να δοθούν αποζημιώσεις ύψους 42.400.000 ευρώ για τις καταστροφές στα σπίτια και στην περιουσία των κατοίκων.

Σύμφωνα

με όσα έγιναν γνωστά, σε σύντομο διάστημα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή, όπου οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τη νέα τους ζωή. Μετά και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που προηγήθηκαν, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας θα έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση όλων των διαδικασιών της Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης του οικισμού και θα είναι αρμόδιες για όλες τις ενέργειες ως την ολοκλήρωσή της.

Αν και έχουν συντελεστεί αρκετές Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις στη δυτική Μακεδονία λόγω υπαιτιότητας και δραστηριότητας της ΔΕΗ, είναι η πρώτη φορά που τη διαχείριση της απαλλοτρίωσης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη του ζητήματος. Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη του θέματος εκφράζουν και οι κάτοικοι του οικισμού που εγκατέλειψαν υποχρεωτικά το χωριό τους και σήμερα μένουν σε κατοικίες στην Πτολεμαΐδα όπου το κόστος του ενοικίου έχει αναλάβει να πληρώνει η ΔΕΗ.

Το επόμενο βήμα είναι να εκδοθεί άμεσα η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και Υποδομών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να προσκομιστεί στη συνέχεια ο φάκελος της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης στη Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια το αρμόδιο δικαστήριο θα ορίσει την τιμή μονάδας αποζημίωσης.

Στους Αναργύρους σήμερα κατοικούν μόνο 15 οικογένειες, οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ενώ οι υπόλοιπες 60 οικογένειες διαμένουν στην Πτολεμαΐδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα