Με ισχυρό συμβολισμό η ενθρόνιση Επιφανίου

Με ισχυρό συμβολισμό η ενθρόνιση Επιφανίου04.02.2019Πρόσωπα

Η τοποθέτησή του υπενθυμίζει τους άρρηκτους δεσμούς του Πατριαρχείου με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στην επαναβεβαίωση και ταυτόχρονα στην ισχυροποίηση του αρχαίου δεσμού της με την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν η Μητρόπολη Κιέβου και η πρόσφατα κηρυχθείσα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Κιέβου, Επιφανίου, που είναι πρόεδρος της ουκρανική Ιεράς Συνόδου, πραγματοποιήθηκε με

κάθε επισημότητα χθες το πρωί στον αρχαίο βυζαντινό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

Συλλειτούργησαν περισσότεροι από 60 αρχιερείς, παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι από τα Πατριαρχεία Βουλγαρίας και Γεωργίας. Χιλιάδες πιστοί αψήφησαν την πολύ χαμηλή θερμοκρασία και προσευχήθηκαν, για λόγους ασφαλείας, έξω από τον ναό.

Σε περίοπτη θέση μέσα στον βυζαντινό καθεδρικό ναό βρισκόταν και ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας, η «ληξιαρχική πράξη» γέννησης της Ουκρανικής Εκκλησίας, που εκχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.Τον νέο προκαθήμενο ενθρόνισαν ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο μητροπολίτης Μακάριος, που πριν από την ενοποίηση των Εκκλησιών ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, που διετέλεσε έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την τελική φάση πριν από την απόδοση του Τόμου Αυτοκεφαλίας, ο ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος, γέροντας Αλέξιος, ο έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, π. Μιχαήλ Ανισένκο, και ο ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπεδινός.

Η ενθρόνιση του μητροπολίτη Επιφανίου από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε βαθιά συμβολική σημασία, καθώς υπενθυμίζει τον παλαιό και ισχυρό δεσμό της Εκκλησίας της Ουκρανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που χρονολογείται από το 988 μ.Χ., όταν ο άγιος Βλαδίμηρος έλαβε το χριστιανικό βάπτισμα από τους ιερείς της Κωνσταντινούπολης.

Πλέον, ο κ. Επιφάνιος είναι και τυπικά ο προκαθήμενος της 15ης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, μνημόνευσε, όπως προβλέπεται, όλους τους ορθόδοξους προκαθημένους, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου. Η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Βέλη Πούτιν σε Βαρθολομαίο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις θέσεις της Ρωσικής Εκκλησίας για την Ουκρανία και επιτέθηκε προσωπικά κατά του Βαρθολομαίου, επιβεβαιώνοντας ότι η επιμονή της Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους την Ουκρανία έχει καθαρά πολιτική βάση. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, μιλώντας σε εκδήλωση για τα δέκα χρόνια από την εκλογή του Κυρίλλου ως Πατριάρχη Μόσχας, κατηγόρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι σύρθηκε στο σχέδιο για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας υποστηρίζοντας ότι «αυτό που έγινε είναι στην ουσία μια κατάφωρη ανάμειξη στην εκκλησιαστική ζωή».

Keywords
Τυχαία Θέματα