Πώς λησμονήθηκε το «σεμνά και ταπεινά»

Είναι πολλά τα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί η απόσταση μεταξύ των κυβερνώντων και του λαού. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα έγινε αντιληπτό πρόσφατα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στην Αντίπαρο για να παραδώσει προσωπικά τα ελληνικά διαβατήρια στον χολιγουντιανό αστέρα Τομ Χανκς και στην ελληνικής καταγωγής σύζυγό του, ευτελίζοντας με αυτόν τον τρόπο και τον θεσμό αλλά και την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη.

Ο ευτελισμός έγκειται στο εξής: έχει δημιουργηθεί μία παράδοση να απονέμεται η ελληνική ιθαγένεια σε όποιον κάνει

μεγάλο… όνομα και τα καταφέρνει στο εξωτερικό. Από οποιαδήποτε εθνικότητα κι αν προέρχεται, όπως κι αν συμπεριφέρεται, του χαρίζουν το «έπαθλο», αρκεί να είναι διάσημος και να έχει πει μια καλή κουβέντα για τη χώρα μας.

Έτσι, η ελληνικότητα, από σχέση και πατρίδας και πολίτη και ψυχοσωματικής ταύτισης που ξεκινά στη ζωή και συνεχίζεται και μετά τον θάνατο υποβιβάστηκε σε ένα ράλι οικονομικής επιτυχίας, σε ένα παιχνιδάκι δημοσίων σχέσεων και -τώρα, στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη και του Τομ Χανκς- σε μια ευκαιρία για φωτογράφιση με κάποιον που σταδιοδρομεί στο αμερικανικό σινεμά. Για τόσο την έχουν την Ελλάδα και έτσι συμπεριφέρονται.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι στις ημέρες μας έχει πάει… περίπατο και το σύνθημα «σεμνά και ταπεινά», το οποίο, ορθότατα, είχε εισαγάγει στο λεξιλόγιο της πολιτικής καθημερινότητας ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Μητσοτάκης το «σεμνά και ταπεινά» το λησμόνησε στην περίπτωση της αναχώρησής του από την Αντίπαρο. Αντί να επιλέξει για τη μετακίνησή του ένα πλοίο της γραμμής, σαν «κοινός θνητός» (όπως έχει συνηθίσει να λέγεται για τους εκλεγμένους «γαλαζοαίματους» της κομματοκρατίας), χρησιμοποίησε στρατιωτικό ελικόπτερο! Και ο λόγος δεν ήταν κάποια έκτακτη σύσκεψη για αντιμετώπιση κρίσης με την Τουρκία ή πυρκαγιάς που ξέφυγε από τον έλεγχο. Το κίνητρο του πρωθυπουργού ήταν πολύ πιο… πεζό. Ηθελε να προλάβει μια παράσταση στην Επίδαυρο. Κοντολογίς, ο πρωθυπουργός νομίζει ότι τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού είναι οι προσωπικοί οδηγοί ή πιλότοι του και ο αμυντικός εξοπλισμός της χώρας κομμάτι από την οικοσκευή του! Αιδώς, Αργείοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα