Πόνεσε τους Τούρκους η «Δημοκρατία» – Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις

Ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει και οργή. Ολα αυτά τα κατάφερε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». «Siktir Git Mr Erdogan» ή, σε…αγγλική μετάφραση, «[email protected] you, κύριε Ερντογάν».

Η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε από το πρωτοσέλιδο, αλλά η κίνηση στην οποία προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναδεικνύει

το έλλειμμα δημοκρατίας της γείτονος χώρας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα να δώσει εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». Το καθεστώς Ερντογάν έχει ξεχάσει ότι στην Ελλάδα το πολίτευμα είναι Προεδρευομένη Δημοκρατία και πως είναι κατοχυρωμένη, με αγώνες και αίμα, η ελευθερία του Τύπου. Επίσης, να ενημερώσουμε τον κ. Τσαβούσογλου ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλα τα ΜΜΕ ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα, όπως στην Τουρκία.

Η ενόχληση της Τουρκίας έγινε φανερή και από την ανακοίνωση -ήπια και προσεκτική, είναι η αλήθεια- που έβγαλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».

Ναι, αυτό το πρωτοσέλιδο, τελικά, είπε όλα όσα ήθελαν να πουν όλοι οι Ελληνες τους τελευταίους δύο μήνες, που βλέπουν και ακούν τους Τούρκους να τραμπουκίζουν την Ελλάδα και να μην υπάρχει καμιά αντίδραση. Αυτό το πρωτοσέλιδο προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς Ελληνες, οι οποίοι κυκλοφορούσαν με τη «δημοκρατία» στα χέρια, ώστε να φαίνεται καθαρά και ξάστερα ο τίτλος που «έπιασε» το αίσθημα ενός λαού, ο οποίος βλέπει τους ηγέτες του να παρακολουθούν απαθείς, επί έναν μήνα, το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδεία του μισού τουρκικού στόλου, να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το πρωτοσέλιδο προκάλεσε τέτοιο κύμα ενθουσιασμού, που διακινήθηκε και στο διαδίκτυο, σε τέτοιον βαθμό που έγινε viral.

Φυσικά, όλη αυτή η δικαιολογημένη αγανάκτηση, που εξέφρασαν οι τίτλοι της πρώτης σελίδας της «δημοκρατίας», προκάλεσε ταραχή και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Προκάλεσε ταραχή σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αλλά και σε διάφορους τουρκόφιλους εντός Ελλάδας, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» και όχι από αυτά του τουρκικού Τύπου και από τις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων, από τον Ερντογάν μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της πρεσβείας, που εκτοξεύουν απειλές κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της γείτονος, κάνοντας φανερό ότι τελικά χρειάζεται και κάποιος να αντιδράσει σε όλο αυτό το «μπούλινγκ» που υφιστάμεθα από τους γείτονές μας. Χρειάζεται και αντίδραση στα «νταηλίκια». Ενδεικτικό του πόσο «χτύπησε φλέβα» ο τίτλος αγανάκτησης κατά του Ερντογάν είναι και το πλήθος απειλητικών μηνυμάτων που δέχεται η «δημοκρατία» στο κεντρικό e-mail, αλλά και στα προσωπικά e-mails των δημοσιογράφων.

Πολλά από τα απειλητικά μηνύματα, που είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, βάλλουν ευθέως κατά της ζωής των εργαζομένων της εφημερίδας, αλλά και κατά της Ελλάδας. Τίποτε διαφορετικό, δηλαδή, από όσα γράφει καθημερινά ο τουρκικός Τύπος κατά της πατρίδας μας. Μερικά χαρακτηριστικά απειλητικά μηνύματα που λάβαμε από την Τουρκία: «Ζω στην περιφέρεια Φετιγιέ, όποιος έχει ελληνικό διαβατήριο, είναι χριστιανός και μιλάει τη γλώσσα σας θα πληρώσει με τη ζωή του. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ασφαλείς ακόμη και στο σπίτι σας». Άλλος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σκύλο της Ε.Ε.» και προσπαθεί να προκαλέσει το θρησκευτικό μας αίσθημα, γράφοντας ότι το πρωί προσευχήθηκε σαν καλός μουσουλμάνος στο «τζαμί της Αγια-Σοφιάς»…

Στάζουν χολή τα ελεγχόμενα (από το καθεστώς Ερντογάν) μέσα ενημέρωσης

Εξαγριώθηκαν οι Τούρκοι με την πρωτοβουλία της «δημοκρατίας» να πει τα πράγματα με το όνομά τους αναφορικά με τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Sabah», που αξίζει να σημειωθεί πως έχει περάσει ιδιοκτησιακά και από τα «χέρια» του γαμπρού του Ερντογάν και νυν υπουργού Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, έγραψε χθες -ως απάντηση στη «δημοκρατία»- ένα άρθρο υπό τον τίτλο: «Μια απίστευτη βλασφημία».

«Αυτή τη φορά τα μέσα ενημέρωσης έγιναν εργαλείο για την αλαζονεία της ελληνικής διοίκησης. Η εφημερίδα “δημοκρατία” έβαλε στον στόχο της με μια απίστευτη βρισιά τον πρόεδρο Ερντογάν».

Ο τίτλος της εφημερίδας προκάλεσε σκάνδαλο στα ΜΜΕ της γείτονος, που έδωσαν μεγάλη προσοχή στο δημοσίευμα, σχολίαζε χθες η «Sabah». «Τα μέσα ενημέρωσης ξεφεύγουν συνεχώς στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα “δημοκρατία” εμφανίστηκε στους αναγνώστες της με έναν ανήθικο τίτλο. Με ανήθικες λέξεις. ”…git Mr. Erdogan”» ανέφερε, αναπαράγοντας το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» και κάνοντας ειδική αναφορά στην προκλητική -κατά τους Τούρκους- εκτίμηση πως η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει σθεναρά στις σχιζοφρενικές απαιτήσεις του «σουλτάνου».

Ο «σουλτάνος» θεωρεί δικό του το Καστελόριζο

Τ ην ώρα που η Aγκυρα σπεύδει με κάθε τρόπο να διαφημίσει την… καλή διάθεσή της για διάλογο με την Ελλάδα, αλλά και τη διαρκή θέση της για την αξιοποίηση της διπλωματίας ως εργαλείο επίλυσης των διαφορών, χθες ο «σουλτάνος» επανήλθε στο θέμα με νέες δηλώσεις του, πυροδοτώντας εκ νέου το κλίμα και δείχνοντας ξεκάθαρα πως το τουρκικό… καζάν καζάν δεν σημαίνει τίποτε άλλο πέρα από το γεγονός ότι η Αγκυρα σκοπεύει να συμμετάσχει στο τραπέζι όποιου διαλόγου ως αρπακτικό!

Συγκεκριμένα, χθες με τον πλέον ανοιχτό τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο Καστελόριζο σαν να επρόκειτο για νησί που ανήκει στην τουρκική επικράτεια, χαρακτηρίζοντας συγχρόνως «πράξη επίδειξης δύναμης» την πρόσφατη επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ακριτικό νησί μας!

Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν, που έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά της έντασης που καίει στην ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Αγκυρας, έγιναν μετά το τέλος της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής. Ειδικότερα, αφότου ο «σουλτάνος» κομπάζοντας εξήλθε από τον ναό σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία, που εσχάτως με τον πιο χυδαίο τρόπο μετέτρεψε σε τζαμί.

Εκεί, λοιπόν, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, τόνισε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπήρξε μεσολάβηση πολλών προέδρων και πρωθυπουργών. «Συνομιλήσαμε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Εντούτοις, τόνισε ότι βασικός παράγοντας για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνει συζήτηση, καθώς και το περιεχόμενό της.

«Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη» είπε ο Ερντογάν, προαναγγέλλοντας πως το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες. Άλλωστε, όπως είπε, η Αγκυρα δεν σκοπεύει να σταματήσει τις σχετικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Ενώ συνέβαιναν αυτά, χθες το απόγευμα γινόταν γνωστό πως η Τουρκία μπήκε στη διαδικασία έκδοσης δύο νέων NAVTEX, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο.

Με την πρώτη να έχει διάρκεια από τις 20 έως τις 21 Σεπτεμβρίου και τη δεύτερη από τις 21 έως τις 27 του ίδιου μήνα, αγνοείται επιδεικτικά το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα και την αντιμετώπισή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόνεσε, Τούρκους, Δημοκρατία – Χιλιάδες,ponese, tourkous, dimokratia – chiliades