«Πληρώνει» τον Τραμπ με φτηνό νόμισμα το Πεκίνο!

«Πληρώνει» τον Τραμπ με φτηνό νόμισμα το Πεκίνο!07.08.2019Ειδήσεις

Με υποτίμηση του γουάν απάντησε στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ

Από τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Aλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς χρηματαγορές -και όχι μόνο- συνεχίζει να προκαλεί τις τελευταίες ώρες η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να τερματίσει από την περασμένη Πέμπτη την εκεχειρία με την Κίνα, ξεθάβοντας το «τσεκούρι» του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών σχεδόν στο σύνολο των εισαγωγών κινεζικών

προϊόντων από την 1η Σεπτεμβρίου, το νέο επεισόδιο της κόντρας Πεκίνου - Ουάσινγκτον έδωσε μια εντελώς διαφορετική διάσταση στον «πόλεμο», ο οποίος από εμπορικός μετατράπηκε σε νομισματικό. Αλλωστε, η Κίνα για πολλούς αναλυτές ήταν αναμενόμενο να χρησιμοποιήσει «κάθε της όπλο», και κυρίως το γουάν, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις.

Στην αγορά συναλλάγματος, λοιπόν, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε επικίνδυνα στην ισοτιμία του με το αμερικανικό, ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των εφτά γουάν ανά δολάριο, καθώς οι κινέζικες Αρχές επέτρεψαν στην ισοτιμία του να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, στο προχθεσινό κλείσιμο της Γουόλ Στριτ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 25.717,74 μονάδες, την ώρα που και ο δείκτης Nasdaq των εταιριών υψηλής τεχνολογίας έκλεινε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος και αυτός κατά 278,03 μονάδες (-3,47%).

Αμεση ήταν βέβαια η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, που έσπευσε χθες να κατηγορήσει το Πεκίνο για «χειραγώγηση νομίσματος», οδηγώντας τελικά την Κίνα να εκφράσει τη λύπη της για την απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει τη χώρα «κράτος που χειραγωγεί το νόμισμά της».

Αργότερα, εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε απορρίπτοντας τις ανησυχίες για έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «σε μια πολύ ισχυρή θέση».

«Τεράστια χρηματικά ποσά από την Κίνα και άλλες περιοχές του κόσμου εισρέουν στις ΗΠΑ για λόγους ασφάλειας, επενδύσεων και επιτοκίων! Είμαστε σε μια πολύ ισχυρή θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter, τη στιγμή που οι Γερμανοί, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών τους Ολαφ Σολτς, τόνιζαν ότι μια κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα