Πλέει την Αχερουσία ο Τζίμης

Πλέει την Αχερουσία ο Τζίμης15.01.2018Πρόσωπα

Εφυγε πρόωρα από τη ζωή, χτυπημένος από την καρδιά του, ο ανατρεπτικός και πολυσχιδής καλλιτέχνης Πανούσης

Τελικά δεν τα κατάφερε! Ο Τζίμης Πανούσης άφησε την τελευταία πνοή του το απόγευμα του Σαββάτου, σε ηλικία 64 ετών, προδομένος από την καρδιά του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο που θρηνεί τον πρόωρο χαμό του. Ο διάσημος μουσικός και τραγουδοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα γύρω στις 15.30 το Σάββατο στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, όπου, παρά τις προσπάθειες

ανάνηψης, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα -2 Δεκεμβρίου- ο Τζίμης Πανούσης είχε καταρρεύσει επί σκηνής κατά τη διάρκεια παράστασής του στο Κύτταρο από κρίση κολπικής μαρμαρυγής και είχε μεταφερθεί και πάλι σε νοσοκομείο. Εκείνη την ημέρα στο κοινό που παρακολουθούσε την παράσταση βρίσκονταν δύο γιατροί, οι οποίοι και του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Οι «φύλακες άγγελοί» του αναμετρήθηκαν με τον χρόνο που μετρούσε αντίστροφα και κατάφεραν έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν ζωντανό μέχρι να τον παραλάβουν οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου και να τον μεταφέρουν στο Νοσοκομείο «Ελπίς», όπου νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εμφραγμάτων. Σύσσωμος ο πολιτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρέτησε τον ανατρεπτικό τραγουδοποιό με ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα social media.

O Τζίμης Πανούσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου 1954 από Μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς και μεγάλωσε στον Χολαργό. Με την πρώτη γυναίκα του είχε έναν γιο, τον Αρη, ο οποίος έχει τελειώσει ήδη το πανεπιστήμιο, ενώ με την τελευταία σύζυγό του Αθηνά Αϊδίνη απέκτησε πριν από οκτώ χρόνια ένα κοριτσάκι, τη Φωτεινή. Φοιτητής της Νομικής ακόμη εργάστηκε ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, από την οποία όμως παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματά του τα έκανε το 1972 στον Πολιτιστικό Ομιλο Χολαργού, όπου μαζί με άλλους καλλιτέχνες έστησε μια θεατρική ομάδα. Μουσικά δήλωνε αυτοδίδακτος! Στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1970 δημιούργησε με μια ομάδα μουσικών τις περίφημες Μουσικές Ταξιαρχίες.

Μπροστά σε κοινό εμφανίστηκαν το 1980 στην Πλάκα, ενώ η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους «Μουσικές Ταξιαρχίες» κυκλοφόρησε το 1982. Ακολούθησαν και άλλες -επιτυχημένες- δουλειές, μέχρι το «Κάγκελα παντού» (1986), οπότε ο Πανούσης αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα, κυκλοφορώντας στη συνέχεια πέντε προσωπικά άλμπουμ.

Πέρα από τη μουσική, είχε ασχοληθεί κατά καιρούς με το ραδιόφωνο και λιγότερο με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Είχε μια δεκαπεντάχρονη ιστορία ως ραδιοφωνικός παραγωγός, ενώ είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές, όπως οι «Δέκα μικροί Μήτσοι» του Λάκη Λαζόπουλου, και είχε πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική ταινία «Ο δράκουλας των Εξαρχείων» (1981) του Νίκου Ζερβού. Είχε, όμως, και guest εμφανίσεις στις ταινίες «Ηνίοχος» (1995) του Αλέξη Δαμιανού, «Προστάτης οικογένειας» (1997) του Νίκου Περάκη και «Safe Sex» (1999) των Ρέππα - Παπαθανασίου.

Ο πολυσχιδής Τζίμης είχε και πλούσιο συγγραφικό έργο, έχοντας κυκλοφορήσει από το 1989 έως το 2010 έξι βιβλία. Στο θέατρο εμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στον ρόλο του Τρυγαίου.

Η άγνωστη σχέση του με την Εκκλησία

Θα έλεγε κανείς ότι ο Τζίμης Πανούσης και η Εκκλησία ήταν δύο... έννοιες ασυμβίβαστες! Ωστόσο, ο καλλιτέχνης, που σατίρισε τη νεοελληνική πραγματικότητα όσο κανείς, επισκεπτόταν συχνά την Ανδρο, όπου διατηρούσε σπίτι, και, όπως περιγράφει η ιστοσελίδα enandro.gr, είχε επισκεφθεί πολλές φορές το Μοναστήρι της Παναχράντου, παραθέτοντας μάλιστα ένα απροσδόκητο περιστατικό.

«Ενώ η χαλαρή κουβέντα του Τζίμη Πανούση με τους μοναχούς είναι σε εξέλιξη, ανοίγει η πόρτα της τραπεζαρίας και μπαίνει μια κυρία με τον σύζυγό της. Η κυρία ασπάζεται το χέρι του Ευδόκιμου, που είναι στη μια κεφαλή του τραπεζιού. Μετά γυρίζει, πηγαίνει προς τον Τζίμη, που είναι στην άλλη κεφαλή. Εκείνος δίνει ευγενικά το χέρι του για χαιρετισμό. Ομως η κυρία σκύβει και το φιλάει! Χαμογελάμε όλοι που πέρασε τον γενειοφόρο Τζίμη για παπά και κάποιος της εξηγεί πως είναι ο κ. Πανούσης!» περιγράφει ο δημοσιογράφος του σάιτ και συνεχίζει: «Τότε ο Τζίμης σχολιάζει: “Προσοχή, όχι ο υπουργός!” και συνεχίζει ατάραχος: “Δεν πειράζει, κοντεύω να το συνηθίσω! Με τόσους ρόλους παπάδων που έχω παίξει, σχεδόν βρίσκω φυσιολογικό να μου φιλάνε το χέρι... Αν το σκεφτείς, η δουλειά που κάνω μοιάζει με του παπά. Μαζεύω από τον κόσμο αυτά που θέλει να πει, αυτά για τα οποία θέλει να ξεσπάσει. Τον εξομολογώ, δηλαδή. Και μετά του τα ξαναδίνω πίσω για να γελάσει. Βοηθώ να εκτονωθούν. Αρα είμαι εξομολόγος του κοινού μου”».

Keywords
Τυχαία Θέματα