Πιο αυστηρές ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα!

Ισόβια για βιασμό ανηλίκου και αύξηση των ορίων αποφυλάκισης μεταξύ των αλλαγών που θα γίνουν στον Ποινικό Κώδικα

Τις αλλαγές που έρχονται στον Ποινικό Κώδικα παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και οι οποίες περιλαμβάνουν αυστηρότερες ποινές για ειδεχθή εγκλήματα, αύξηση της έκτισης ποινής στις φυλακές για σκληρούς κακοποιούς και διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των ανήλικων θυμάτων.

Οι νέες διατάξεις προέρχονται από πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία είχε αναλάβει να ελέγξει την εφαρμογή του νέου Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019. Οι τροποποιήσεις

που εισηγείται η επιτροπή κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

• Αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για ειδεχθή εγκλήματα.

• Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αποφυλάκισης για τους σκληρούς κακοποιούς.

• Αυστηροποίηση της αντιμετώπισης εγκλημάτων όπως οι εμπρησμοί, οι εκρήξεις, οι πλημμύρες, η κλοπή και η υπεξαίρεση.

• Γρήγορη ανάκριση και δίκη για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και του trafficking.

Οι διατάξεις, οι οποίες θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση κι έπειτα θα εισαχθούν στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση, φαίνεται ότι συμπνέουν ως έναν βαθμό με την κοινωνική κατακραυγή για μεγάλα εγκλήματα, τα οποία έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Το έγκλημα στα Καλά Νερά, ο φόνος στη Φολέγανδρο και οι υποθέσεις βιασμών στον καλλιτεχνικό χώρο με την εμπλοκή ηχηρών ονομάτων, όπως ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Πέτρος Φιλιππίδης, άφησαν σίγουρα το στίγμα τους.

Σε περιπτώσεις όπως οι ανθρωποκτονίες ή οι βιασμοί καταργείται η ελαστικότητα στην επιβολή ποινών που είχε το δικαίωμα να επιβάλει το δικαστήριο. Αναλυτικά, θα επιβάλλεται μόνο ισόβια κάθειρξη για ειδεχθή εγκλήματα, όπως της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου ή της θανατηφόρου ληστείας. Επίσης οι κατάδικοι για τέτοιου είδους εγκλήματα δεν θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση και να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με βραχιολάκι στο σπίτι τους.

Μια μεγάλη κατηγορία των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα αφορά τα ανήλικα θύματα.

Συγκεκριμένα:

• Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιόν τους τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα.

• Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του.

• Το αδίκημα θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.

• Όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης, θα τιμωρείται μόνο με φυλάκιση και όχι με χρηματική ποινή, όπως ισχύει σήμερα.

• Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα ο ομαδικός βιασμός είχε προβλεπόμενη ποινή πρόσκαιρη ή ισόβια κάθειρξη. Τώρα η ποινή θα είναι μόνο ισόβια κάθειρξη. Επίσης η αποπλάνηση ανηλίκου με όριο από 14 ως 15 έτη ήταν πλημμέλημα. Πλέον θα αλλάξει το ηλικιακό όριο από 12 έως 15 έτη και η κατηγορία αναβιβάζεται σε κακούργημα με ποινές από 5 έως 15 έτη. Πολύ δύσκολη γίνεται πλέον και η αποφυλάκιση σκληρών κακοποιών, καθώς:

• Αυξάνεται στα 4/5 η παραμονή στη φυλακή για όσους έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα και ζητούν αποφυλάκιση με όρους.

• Το κατώτατο όριο παραμονής των σκληρών κακοποιών στη φυλακή αυξάνεται από τα 16 χρόνια που ισχύει σήμερα.

Στην εποχή της πανδημίας είδαμε πολλές φορές ελεγκτές να πέφτουν θύματα βίας όταν επιχειρούσαν να διαπιστώσουν αν οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Οι δράστες τέτοιων επιθέσεων θα τιμωρούνται πλέον πιο αυστηρά, καθώς και η ποινή για τη σωματική βλάβη αυξάνεται και η επίθεση σε υπάλληλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του θα θεωρείται επιβαρυντική περίσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα