Το Υπουργικό Συμβούλιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ

Το κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο της κυβέρνησης σηματοδοτεί η «συμβολική» αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, λόγω των θερινών διακοπών.

Η εν λόγω αύξηση αποφασίστηκε παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων οι οποίοι με τη σειρά τους επικαλούνται τη ζημιά που υπέστησαν, λόγω της πανδημίας.

Μια περιπέτεια από την οποία η χώρα, δεν έχει γλιτώσει ακόμη.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έδειξε ότι δεν «αιθεροβατεί» αναφορικά με την πραγματικότητα που επικρατεί στο …πεδίο, δηλαδή την αγορά εργασίας, που ψάχνει τα πατήματα της, σε ένα πραγματικά ομιχλώδες τοπίο.

«Η αύξηση την οποία αποφασίζουμε σήμερα (χθες) προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων», ανέφερε. Μια φράση, όμως που αφήνει ορθάνοικτο το παράθυρο για περαιτέρω αύξηση του συμβολικού ποσοστού 2%.

Αυτό ακριβώς άφησε να εννοηθεί και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου ο οποίος ερωτηθείς σχετικά και εξηγώντας την κυβερνητική απόφαση, επεσήμανε ότι εφόσον επικρατήσει το θετικό σενάριο στην οικονομία, θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί η σχετική απόφαση  και το 2022 να υπάρξει σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Όπως επισημάνθηκε από το υπουργείο Εργασίας η  αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022 είναι η καλύτερη δυνατή λύση τη δεδομένη στιγμή  για να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αναπροσαρμογή θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2022. Από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ το μήνα, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο.

Η κοινωνική «ταυτότητα» της κυβέρνησης δε φαίνεται μόνο από τις χθεσινές ανακοινώσεις, αλλά από το γεγονός ότι ήλθαν ως συνέχεια των προηγούμενων πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, περιλαμβάνει μια σειρά φιλολαϊκών διατάξεων, όπως η γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλους τους πολίτες και  αποτελεί ένα απτό δείγμα των προθέσεων της κυβερνητικής πολιτικής.

Το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης έγινε «ορατό» και στη θέσπιση του  Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που έκλεισε πληγές δεκαετιών.

Ένα κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία το οποίο χαράσσει έναν σαφή οδικό χάρτη  για το πώς ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, τα ταμεία και τις τράπεζες,

Αντιδράσεις κομμάτων

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τον κατώτατο μισθό, απετέλεσαν -όπως αναμενόταν-  μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αντιπολίτευση από  την Κουμουνδούρου.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «κέρδη για τους λίγους και ζημιές για την κοινωνία. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη”, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε την απόφαση «εμπαιγμό και προσβολή των εργαζομένων».

Στη ίδια γραμμή και το ΚΙΝΑΛ που επίσης μίλησε για «εμπαιγμό των εργαζομένων».

Το ΚΚΕ μίλησε για αύξηση παρωδία του κατώτατου μισθού και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελοπουλου για «φιλοδωρήματα».

The post Το Υπουργικό Συμβούλιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα