Πέμπτο «όχι» στους δύο ομήρους των Τούρκων

Πέμπτο «όχι» στους δύο ομήρους των Τούρκων18.07.2018Παρασκήνιο

Λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Τσίπρα, ο Ερντογάν συνεχίζει τον εκβιασμό με τους στρατιωτικούς

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται αναίτια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Το Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε, εκ νέου, το αίτημα για την απελευθέρωσή τους, παρά τις προσπάθειες να γίνει αποδόμηση του τουρκικού επιχειρήματος ότι τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού Ξηράς δεν διαθέτουν

διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία.


Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που η ελληνική πλευρά κατέθεσε αίτημα για την απελευθέρωσή τους και το πρώτο «όχι» των Τούρκων μετά την επανεκλογή του «σουλτάνου». Ερχεται δε μερικές μόλις μέρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου και συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα.

Οι δύο άνδρες κρατούνται για συνολικά 139 μέρες, χωρίς καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τουρκικό δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του, ισχυριζόμενο πως η έρευνα των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά του Αγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη είναι σε εξέλιξη. Η ελληνική πλευρά έχει δικαίωμα να καταθέσει νέα αίτηση αποφυλάκισης σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, στα τέλη Αυγούστου, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να κατατεθεί ένσταση κατά της χθεσινής απόφασης. Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα «Hurriyet» δημοσίευσε νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι δύο στρατιωτικοί να μεταφέρονται στο δικαστήριο με το κεφάλι ψηλά, παρά την άδικη κράτησή τους, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αντιμετωπίζουν αυτήν την απίστευτη περιπέτεια με ήθος και αξιοπρέπεια.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, εκφράζονται εντονότατοι προβληματισμοί για το εάν τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη θα τύχουν δίκαιης δίκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης αμφισβήτησε ευθέως την απονομή δικαιοσύνης στη γείτονα, μιλώντας για «βαρβαρότητα Δικαίου. Αυτό είναι το Δίκαιο -σε εισαγωγικά η λέξη- της Τουρκίας. Είναι πράγματα τα οποία είναι εντελώς ξένα προς τον δικαιικό πολιτισμό». Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε πως, αν δεν απελευθερωθούν οι «δύο», δεν θα υπάρξουν πλήρης εξομάλυνση και ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών.

Εκκληση από 32 δικηγόρους προς τους συναδέλφους τους στην Αδριανούπολη

Τη βοήθεια των συναδέλφων τους από την Αδριανούπολη, ώστε οι δυο Ελληνες στρατιωτικοί Δημήτρης Κούκλατζης και Αγγελος Μητρετώδης να τύχουν «δίκαιης μεταχείρισης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, και να μπορέσουν να επαναπατριστούν, ζητούν 32 δικηγόροι από τη βόρεια Ελλάδα. Οπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία» τις επόμενες ημέρες και μετά τη χθεσινή άρνηση του δικαστηρίου να τους απελευθερώσει, σκοπεύουν να στείλουν επιστολή στον Δικηγορικό Σύλλογο Αδριανούπολης και να ζητήσουν τη βοήθειά του!

Οπως υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εκ των ιδρυτικών στελεχών της ομάδας Δικηγόροι για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Συνεννόηση στα Βαλκάνια Μανώλης Λαμτζίδης, «με την επιστολή μας, επικαλούμενοι τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που είχαν ανοίξει στο παρελθόν, επικαλούμενοι την οικουμενική αξία της Δικαιοσύνης και την καθολικότητα της αρχής του “κράτους δικαίου”, θα ζητήσουμε ο Δ.Σ. Αδριανούπολης να παρέμβει σε κάθε κατεύθυνση, ώστε οι δύο Ελληνες κρατούμενοι στρατιωτικοί να τύχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας “δίκαιης δίκης” και να μπορέσουν κατόπιν αυτού να επαναπατριστούν». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι η πρωτοβουλία δεν δρα ανταγωνιστικά με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, αλλά ενεργεί παράλληλα με αυτούς.

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι αδελφοποιημένος με τον αντίστοιχο της Αδριανούπολης από το 2010.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμτζίδη, η επιστολή ήδη έχει γραφτεί και απομένει η μετάφρασή της στην τουρκική γλώσσα, προκειμένου να σταλεί στους αρμοδίους. Οπως υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΘ, «η ενέργεια αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με επιτόπια επίσκεψη στην Αδριανούπολη και συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του εκεί δικηγορικού συλλόγου και άλλους παράγοντες της Δικαιοσύνης».

Β. Στολάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα