Εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π η Εθνική Στρατηγική Ένταξης των προσφύγων
Συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π). Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και ο γενικός γραμματέας Μιλτιάδης Κλάπας παρουσίασαν κατά τη συνεδρίαση την «Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης «τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία, από την πρώτη
Ενώ αναφερόμενος σε όσα έχουν συμβεί από την εκδήλωση της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως: «Η ένταση και η έκταση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία επέφερε την έκρηξη των προσφυγικών ροών προς όμορα κράτη αλλά και στην Ευρώπη. Το φαινόμενο πυροδότησε την εισροή των αιτούντων διεθνή προστασία (προσφύγων) και δευτερευόντως μεταναστών χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Κατηγορούμαστε από την αντιπολίτευση ότι με την πολιτική μας δήθεν αποτελέσαμε «πόλο έλξης» για το προσφυγικό ρεύμα. Κλειστά θαλάσσια σύνορα, όμως, σημαίνει αναχαιτίσεις λέμβων και θανάτους αθώων ανθρώπων στο Αιγαίο».
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική που εμφορείται από ανθρωπιστικές αξίες, βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και θέτει ρεαλιστικούς στόχους».
Αναλύοντας τη Στρατηγική Ένταξης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι στηρίζεται σε πέντε πυλώνες:
1) Μετακινεί το μοχλό εφαρμογής της μεταναστευτικής πολιτικής από τις διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ (που παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια σε περίοδο κρίσης) στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε άλλους δημόσιους φορείς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καθιστά, έτσι, τους δήμους και τις Περιφέρειες συνδιαμορφωτές των πολιτικών ένταξης και τούς αναδεικνύει σε φορείς υλοποίησής τους, με παράλληλη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
2) Διαμορφώνει πολιτικές οριζόντιου χαρακτήρα, εναρμονίζοντας τις υπάρχουσες δράσεις των υπουργείων με τις ενταξιακές στοχεύσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
3) Προωθεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με δράσεις που αλλάζουν την επαφή του πρόσφυγα και του μετανάστη με την ελληνική πολιτεία, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και αδιαφάνειας. Παράλληλα, καθιερώνεται η κάρτα του πρόσφυγα, που σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης που ήδη λειτουργεί στη χώρα, η πολιτεία, ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο, διαθέτει την απαραίτητη πληροφόρηση, με τρόπο που εγγυάται τις αρχές της δικαιοσύνης, προάγει τη δημόσια τάξη και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
4) Αναμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο την επαναφορά στη νομιμότητα μεταναστών και μεταναστριών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα ή έχασαν το καθεστώς νομιμότητας, με στόχο αφενός τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας αφετέρου την κατοχύρωση του δικαιώματος σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά.
5) Εγγυάται την ένταξη και όχι την αφομοίωση στην ελληνική κοινωνία, με σεβασμό τόσο στις αξίες των κοινωνιών υποδοχής όσο και στην πολιτισμική ποικιλότητα, με όρους αμοιβαίας αναγνώρισης και δημιουργικής συνύπαρξης σε ένα περιβάλλον ισότιμων σχέσεων, ευκαιριών και δικαιωμάτων.
Τέλος σύμφωνα με το δελτίο Τύπου υπογραμμίστηκε πως η στρατηγική αποτελεί προϊόν διεργασιών που ξεκίνησαν το 2017, σε συσκέψεις εργασίας με τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ιανουάριος 2017) και τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής (Σεπτέμβριος 2017), όταν είχε τεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η ανάγκη να υπάρξει δημόσια πολιτική για το προσφυγικό, με την προοπτική της κοινωνικής ένταξης. Στη συνέχεια, εκπονήθηκε σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής από το αρμόδιο υπουργείο με τη συμβολή και στελεχών του γραφείου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το σχέδιο τέθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε διαδικασία διαβούλευσης με τα γραφεία υπουργών (από το Φεβρουάριο του 2018) και ολοκληρώθηκε.
Στη βάση της εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αποφάσισε:
α) Την έγκριση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη», με σκοπό να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση.
β) Τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού, για την εποπτεία και την αξιολόγηση της διαδικασίας υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής.
γ) Τη σύσταση τεχνικής Ομάδας Εργασίας, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων καθώς και της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με σκοπό τη συμβολή στον διαρκή εμπλουτισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εθνικής στρατηγικής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συναγερμός στην αγορά: Αποσύρεται από τα ράφια αυτό το συμπλήρωμα διατροφής
- Χάος: Ακυρώνονται εκατοντάδες πτήσεις γνωστής αεροπορικής εταιρείας
- Κώστας Βουτσάς: «Το πιο λογικό είναι ο Άνθιμος και η Μαρία Νεφέλη να.........»
- Μυτιλήνη: Θρίλερ και ανείπωτη θλίψη από τις αποκαλύψεις για το βαριά τραυματισμένο λοχία
- Αδειασμα από τον Τσιάρα στην Ντόρα για το «ναι» στο «Βόρεια Μακεδονία»
- Σεισμός στην Κόρινθο
- Ακύρωση έως και 600 πτήσεων της Ryanair την επόμενη εβδομάδα
- Τον τσίμπησε οχιά και είχαν «ξεμείνει» από αντίδοτο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Ακύρωση έως και 600 πτήσεων της Ryanair την επόμενη εβδομάδα
- Μεγάλη υπόθεση με λαθρεμπόριο όπλων στο Ηράκλειο
- H Ελλάδα ετοιμάζεται να πετάξει μόνη της στις αγορές ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
- Ανοιχτή σύγκρουση στο Ποτάμι για την περαιτέρω στρατηγική του κόμματος
- Πυρκαγιά στην Κορυφή του Δήμου Πύργου
- Mια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία ριζώνει
- Ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
- Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
- Εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π η Εθνική Στρατηγική Ένταξης των προσφύγων

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Εγκρίθηκε από το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π η Εθνική Στρατηγική Ένταξης των προσφύγων
- Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
- Ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών
- Mια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία ριζώνει
- Ανοιχτή σύγκρουση στο Ποτάμι για την περαιτέρω στρατηγική του κόμματος
- H Ελλάδα ετοιμάζεται να πετάξει μόνη της στις αγορές ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
- Πυρκαγιά στην Κορυφή του Δήμου Πύργου
- Μεγάλη υπόθεση με λαθρεμπόριο όπλων στο Ηράκλειο
- Ακύρωση έως και 600 πτήσεων της Ryanair την επόμενη εβδομάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εξάρθρωση οργάνωσης στην Κρήτη: Έφερναν όπλα από την Βουλγαρία και τα πουλούσαν σε όλη τη χώρα
- Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας
- Στο έλεος των πυρκαγιών η Σουηδία: Καίγονται αρχαία δάση - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο
- Πώς αντιμετωπίζεται ο καύσωνας ή η υπερβολική ζέστη έξω από το σπίτι;
- Απίστευτο ατύχημα για την Ευγενία Μανωλίδου: Έπεσε στη θάλασσα από τριήρη!
- Live Chat Αλκμάαρ-Παναθηναϊκός
- Η δίαιτα που βελτιώνει την ελαστικότητα των γυναικείων αρτηριών
- Δείτε την κατσίκα - Κύκλωπα: Έχει ένα μάτι στη μέση του μετώπου της
- Πορεία και κατάθεση στεφάνων στην αντικατοχική εκδήλωση του ΑΠΟΕΛ