Παυλόπουλος: Δείχνει Χάγη για γερμανικές αποζημιώσεις

Παυλόπουλος: Δείχνει Χάγη για γερμανικές αποζημιώσεις04.11.2019Πρόσωπα

Τάσσεται υπέρ της πραγματοποίησης μιας νέας ρηματικής διακοίνωσης μετά την αρνητική απάντηση του Βερολίνου

Τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις επανέφερε στο προσκήνιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας μάλιστα στην αναιτιολόγητη απόρριψη εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης στις 18 Οκτωβρίου της πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας.

Με αφορμή την παρουσία του στα Τζουμέρκα και συγκεκριμένα

στο μαρτυρικό χωριό Καταρράκτης για τις εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τον Οκτώβριο του 1943, ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των εκτελεσθέντων, επανέλαβε το ελληνικό αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις θα φτάσουν ως την τελική δικαίωση, καθώς είναι ζήτημα δικαιοσύνης.

«Το χρέος μας έναντι των τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, το οποίο, μακριά από κάθε έννοια αντεκδίκησης και αποκλειστικώς και μόνο για λόγους δικαιοσύνης, μας υποχρεώνει να εγείρουμε, ως την τελική δικαίωση, τις νόμιμες αξιώσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της εποχής της ναζιστικής κατοχής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας: «Οι ως άνω αξιώσεις μας, για τις οποίες ουδένα ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής τίθεται, είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί από αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου Διεθνούς Δικαίου, όπως άλλωστε αποφάνθηκε προσφάτως και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag).

«Θα επανέλθουμε»

Αναφερόμενος στην άρνηση της Γερμανίας να ανταποκριθεί στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα η ναζιστική κατοχή, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται την ως άνω άρνηση και θα επανέλθει στο δίκαιο αίτημά της, επικαιροποιώντας και ενισχύοντας τα επιχειρήματά της». Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το μήνυμα είναι «ποτέ ξανά ναζιστική θηριωδία», υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορική μνήμη αποτελεί όρο επιβίωσης του έθνους μας».

Ο κ. Παυλόπουλος αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και κατά την αντιφώνησή του σημείωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα σύνορα και το έδαφος της πατρίδας μας υπό όρους αρραγούς ενότητας»,
για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι η δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη, τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής
Ένωσης».

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα