Χάνει πάλι η μεσαία τάξη

Χάνει πάλι η μεσαία τάξη04.11.2019Οικονομία

■ Ποιες αλλαγές φέρνει στην τσέπη μας το φορολογικό νομοσχέδιο
■ Τι προβλέπεται για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες
■ Το νέο καθεστώς για εκπτώσεις, αποδείξεις και πάγια ρύθμιση. Ανάσα ζωής για τα ακίνητα

Η Θέση μας: Ο εποικισμός συνεχίζεται

Φοροελαφρύνσεις της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο,

με ωφελημένους μόνο όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, αφού η κυβέρνηση φαίνεται πως ξέχασε τη λεγομένη μεσαία τάξη. 

Το νομοσχέδιο θα «κλειδώσει» σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μάξιμου και θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη Τετάρτη. Κερδισμένοι είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα, οι έγγαμοι με δύο ή περισσότερα παιδιά, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και οι επιχειρήσεις.

Μικρή ελάφρυνση

Στον αντίποδα βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι η ελάφρυνση που θα προκύψει από την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα είναι μικρή ή ακόμα και μηδενική.

Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει οι διατάξεις του νομοσχεδίου φέρνουν τις εξής αλλαγές στη ζωή μας:

• Φορολογία εισοδήματος-κλίμακες: Εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 9%. Τα επόμενα 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%. Ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα μειωθεί στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.000 έως 40.000 ευρώ θα μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής περιορίζεται από το 45% σήμερα στο 44%.

Κερδισμένοι θα είναι οι φορολογούμενοι (μισθωτοί και συνταξιούχοι) με εισοδήματα έως 8.500 ευρώ που θα δουν μειώσεις φόρου της τάξης του 20%. Αντίθετα, οι ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη είναι περιορισμένες και περιορίζονται σε μονοψήφιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, για εισοδήματα από 20.000 έως και 50.000 η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 17 ευρώ ετησίως. Στους πραγματικά κερδισμένους βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα διαπιστώσουν το 2021 (όπου θα καταβληθούν οι φόροι για τα εισοδήματα του 2020) μείωση των επιβαρύνσεων κατά 1.300 ευρώ.

Αποδείξεις: Το νέο έτος οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υπερφορολογηθούν διατρέχουν οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι φορολογούνται όχι με βάση τα ποσά που δηλώνουν στην Εφορία, αλλά με βάση τα εξωπραγματικά τεκμαρτά εισοδήματα που τους προσδιορίζουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

• Επιχειρήσεις: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθεί το 2020 (για τη χρήση του 2019) θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα.

• Πάγια ρύθμιση: Θα υπάρχει πρόβλεψη για πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ειδών σε 24 με 48 δόσεις. Το ύψος της δόσης θα συνδέεται με κριτήρια, αλλά ο αριθμός των δόσεων θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι σήμερα (12-24). 

Σκοπός είναι να ενταχθούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό και θα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα