«Παράθυρο» για δίκη στην Ελλάδα των οκτώ Τούρκων

«Παράθυρο» για δίκη στην Ελλάδα των οκτώ Τούρκων05.01.2018Παρασκήνιο

Τι είπε ο Στ. Κοντονής λίγο πριν συζητηθεί η αίτηση για «πάγωμα» της παροχής ασύλου που δόθηκε σε έναν από τους αξιωματικούς

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί για τα εγκλήματα που φέρεται ότι διέπραξαν στην Τουρκία, με την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι Αρχές της

γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή.

Ενα εικοσιτετράωρο πριν από τη συζήτηση στο Διοικητικό Εφετείο της αίτησης προσωρινής διαταγής, με την οποία το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητά να «παγώσει» η παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ αξιωματικούς που ήρθαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κοντονής, το θέμα της έκδοσης των οκτώ έχει κλείσει οριστικά, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεσή τους έχει ακόμη «πολύ δρόμο» μπροστά της. «Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα. Το θέμα της έκδοσης έχει κλείσει οριστικά. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου» υπογράμμισε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Γίνεται πολλή φασαρία για το τίποτα».

Προσφυγή

Πάντως, η σκυτάλη της υπόθεσης βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, καθώς η κυβέρνηση έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο ζητώντας αναστολή και ακύρωση της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, που είπε «ναι» στη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Σε πρώτη φάση, καλείται σήμερα το Διοικητικό Εφετείο να εξετάσει την αίτηση για προσωρινή διαταγή, η οποία, σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα δείξει και πάλι τον δρόμο προς τα κρατητήρια στον Τούρκο αξιωματικό. Το δικαστήριο καλεί σε ακρόαση τους διαδίκους, ωστόσο δεν δεσμεύεται να εκδώσει απόφαση, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον προσδιορισμό της συζήτησης της αίτησης αναστολής, την οποία επίσης έχει αιτηθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τον τελευταίο λόγο για το θέμα θα έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση που το δικαστήριο απαντήσει θετικά στην παροχή ασύλου, τότε η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ζητώντας την ανατροπή της απόφασης. Την ίδια δυνατότητα έχει και ο Τούρκος αξιωματικός, στην περίπτωση που η απόφαση δεν είναι ευνοϊκή για τον ίδιο.

Για αδέξιους χειρισμούς και ανευθυνότητα κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Εως τώρα η Ν.Δ. και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη για να εκδώσει στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς. Τώρα οι υψηλοί αντικυβερνητικοί τόνοι αλλάζουν περιεχόμενο και σχετίζονται αυτήν τη φορά με την πρόθεση να δικαστούν στην Ελλάδα.

Με αφορμή την τοποθέτηση Κοντονή για τη δίκη των «οκτώ» στη χώρα μας, ο Κώστας Καραγκούνης, αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., ανέφερε: «Δεν ξέρω γιατί ο κ. Κοντονής ανοίγει αυτό το θέμα, αλλά η συνολική εικόνα λέει ότι έχουν γίνει πολύ αδέξιοι χειρισμοί στο θέμα αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα υπάρχει μια απόφαση του Αρείου Πάγου».

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε: «Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις απαιτήσεις του κ. Ερντογάν. Σήμερα φαίνεται να επιχειρεί να τις προλάβει κιόλας. Με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της ελληνικής Δικαιοσύνης σε εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας. Πρόκειται για επιτομή ανευθυνότητας».

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ζήτησε «να διευκρινίσει η ελληνική κυβέρνηση τι εννοεί, όπως και πρέπει να διευκρινίσει και η τουρκική κυβέρνηση τι θέλει, εφόσον το εξαρτά ο κ. Κοντονής από τον κ. Ερντογάν, και για ποια αδικήματα θα δικαστούν στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα