Παράταση ενός έτους με αύξηση του ορίου οφειλών για τον εξωδικαστικό

Παράταση ενός έτους με αύξηση του ορίου οφειλών για τον εξωδικαστικό21.12.2018Άρθρα

Στα 300.000 ευρώ από 50.000, που είναι σήμερα, ορίζεται το ανώτατο όριο για τις οφειλές που μπορούν να μπουν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με την οποία παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Στόχος της αύξησης του ορίου είναι να επιτυγχάνεται η παροχή ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού προς περισσότερους

αιτούντες οφειλέτες και με ταχύτερους ρυθμούς. Η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών έως 300.000 ευρώ θα θεσπιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Με την τροπολογία παρέχεται επίσης η δυνατότητα στους πιστωτές να εξαιρούν με δήλωσή τους από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών τις μη επιχειρηματικές οφειλές (π.χ. ύπαρξη στεγαστικού δανείου του επιχειρηματία). Οι οφειλές αυτές αποτελούσαν ένα από τα «αγκάθια» του εξωδικαστικού, που οδηγούσε σε απόρριψη πολλών αιτήσεων εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Πλέον θα δίνεται η δυνατότητα στον πιστωτή να εξαιρεί αυτή τη μη επιχειρηματική οφειλή, εφόσον κρίνει ότι η ρύθμισή της δεν είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη, και να συνεχίζει τη διαδικασία με τις υπόλοιπες επιχειρηματικές οφειλές.

Επιπροσθέτως, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, όταν η διαδικασία είναι εκκρεμής λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί.

Στο ίδιο πνεύμα, αναστέλλεται η ποινική δίωξη από την αποστολή πρόσκλησης από τον συντονιστή προς το Δημόσιο ή/και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αναδιάρθρωσης οφειλών. Στις αλλαγές περιλαμβάνεται η επέκταση της δυνατότητας περισσότερων οφειλετών να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή του οφειλέτη από τυχόν ανατροπές της σύμβασης αναδιάρθρωσης από ιδιώτες πιστωτές και συνακόλουθα τον κίνδυνο αναβίωσης των οφειλών του προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης όταν έχει ικανοποιήσει πλήρως τους πιστωτές αυτούς.

Β. Παπακων/λος

Keywords
Τυχαία Θέματα