Αιχμές του Χρυσοστόμου για τον ρόλο του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Αιχμές του Χρυσοστόμου για τον ρόλο του ΟΗΕ στο Κυπριακό16.08.2019Παρασκήνιο

Την ενεργό παρέμβαση του Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου (φωτό), καλώντας τον γενικό γραμματέα του OHE να αναλάβει δράση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη μέχρι τώρα ασθενή παρουσία του.

Ο

κ. Χρυσόστομος δεν μάσησε τα λόγια του και, με αφορμή τις διερευνητικές για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, αλλά και τις πρωτοφανείς προκλήσεις των Τούρκων, έθεσε τον γ.γ. του ΟΗΕ προ των ευθυνών του. 

Σε χθεσινές του δηλώσεις μετά το πέρας της θείας λειτουργίας στην Ιερά Μονή της Παναγίας Χρυσορροϊατίσσης, κάλεσε ουσιαστικά τον κ. Γκουτέρες να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και, όπως χαρακτηριστικά είπε, «όταν φτάσει σε αυτό το ύψος, να διατάξει “εγώ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, αυτά πρεσβεύω και αυτά πρέπει να λάβουν χώρα”», ενώ συμπλήρωσε: «Τότε να τον συγχαρούμε». «Εάν δεν φτάσει σε αυτό το ύψος ο γ.γ., δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος άλλος να βοηθήσει. Οι ισχυροί της Γης δεν νομίζω. Εκείνοι θέλουν τα άνομα συμφέροντά τους» κατέληξε. 

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την ειλικρινή διάθεση του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς, όπως ανέφερε, «πιστεύω ότι άλλα θέλουμε εμείς και άλλα θέλει ο Τ/Κ ηγέτης, ο οποίος μπορεί να μην το λέει, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι πιέζεται από την Αγκυρα». Ο Μακαριότατος ανέφερε πως δεν έχει ιδία θέληση ο κ. Ακιντζί και πως ό,τι θέλει η Αγκυρα εκείνο πρεσβεύει και ο Ακιντζί. Πρόσθεσε πως «θα ήταν μια καλή επιδιαιτησία, όπως θα πάνε αμφότεροι τέλος του Σεπτέμβρη να δουν τον γενικό γραμματέα», διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσον ο γ.γ. του ΟΗΕ θα είναι σε θέση να κάνει μια καλή επιδιαιτησία. «Θα έχει ο γ.γ. το θάρρος να πει ''αυτό είναι σωστό, το δέχομαι, αυτό δεν είναι σωστό, το απορρίπτω; Ελάτε κάτω να κάνουμε ένα σωστό κράτος''; Να βοηθήσει πραγματικά;» διερωτήθηκε. 

Ο κ. Χρυσόστομος εξέφρασε επίσης τις αμφιβολίες του για την ευόδωση του νέου γύρου των συνομιλιών αναφορικά με το Κυπριακό. Οπως ανέφερε, η Τουρκία «γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θέλει τα πάντα. Εάν είναι δυνατόν, θέλει όλη την Κύπρο» και εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει λύση και σε αυτές τις νέες συνομιλίες. «Εχει 45 χρόνια που δεν τα βρήκαμε, θα τα βρούμε τώρα;» σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα