Πανελλαδικές: Τι δείχνουν (έως τώρα) οι βαθμολογίες

Πανελλαδικές: Τι δείχνουν (έως τώρα) οι βαθμολογίες23.06.2018Παιδεία

Ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων και η αύξηση των εισακτέων φέτος, οι δύο παράμετροι που θα επιδράσουν σε επιδόσεις και βάσεις

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Το βασικό εξεταστικό σκέλος των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα. Τώρα η αγωνία των

χιλιάδων υποψηφίων κορυφώνεται εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογικών στοιχείων, που χρονικά αναμένεται στο διάστημα 28 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου. Οπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, τα πιο αξιόπιστα συμπεράσματα εξάγονται από την επεξεργασία των βαθμολογικών στοιχείων, τα οποία θα αποτυπώσουν με αριθμούς και στατιστικά δεδομένα την πορεία που θα ακολουθήσουν οι «δείκτες αξιών» στο φετινό «χρηματιστήριο των βάσεων».

Ποιοι παράγοντες επιδρούν στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ; Προφανώς, ο βασικός είναι η προσφορά και η ζήτηση, όπως και οι επιθυμίες των υποψηφίων. Ομως υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που επηρεάζουν τη διακύμανση των βάσεων.

Στη «δημοκρατία» μίλησε ο Γιώργος Χατζητέγας, καθηγητής Φυσικής, εκπαιδευτικός με πολύχρονη εμπειρία και αντιπρόεδρος του ομίλου Πουκαμισάς, ο οποίος προχώρησε σε μια γενική εκτίμηση με βάση τον βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι. Οπως επισημαίνει, παράμετροι που θα επιδράσουν στη διαμόρφωση των βαθμολογικών επιδόσεων και συνακόλουθα των βάσεων είναι ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, η σημαντική επαύξηση του αριθμού των εισακτέων φέτος, λαμβάνοντας υπόψη και την υπόθεση ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Στα νέα δεδομένα των πανελλαδικών εξετάσεων φέτος είναι η σύσταση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, γιατί καθιστά πανεπιστημιακό ένα μεγάλο πλήθος τμημάτων, με αποτέλεσμα να γίνουν πιο ελκυστικά σε πολλούς υποψηφίους. Σε αυτά τα τμήματα του «νεότευκτου» πανεπιστημίου πιθανόν είναι να παρατηρηθούν ακόμα και άνοδοι των βάσεων σε σχέση με τα τμήματα των ΤΕΙ από τα οποία προέρχονται.

Οι εκτιμήσεις ανά πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι της ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι οι «τυχεροί» των φετινών πανελλαδικών. Τα θέματα κρίνονται σχετικά ευκολότερα σε σχέση με τα περσινά και αυτό σημαίνει αυτόματα άνοδο των βάσεων. Ομως υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη, και είναι η επαναφορά της πρόσβασης στις παιδαγωγικές σχολές από όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ έως πέρυσι συγκροτούσαν ξεχωριστό πεδίο. Αυτό, σύμφωνα με τον Γιώργο Χατζητέγα, σημαίνει ότι οι Παιδαγωγικές θα αποτελέσουν προνομιακό πεδίο για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου. Τέσσερις χιλιάδες θέσεις σε Παιδαγωγικά Τμήματα εκτιμάται ότι θα καταληφθούν από υποψηφίους του 1ου πεδίου. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στα περιφερειακά Τμήματα Παιδαγωγικών η άνοδος των μορίων μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.000-2.000 μόρια. Εκτιμάται ότι στις δημοφιλείς Νομικές Σχολές οι αυξομειώσεις στα μόρια θα είναι οριακές και γενικά αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις των σχολών ανθρωπιστικών επιστημών.
2ο επιστημονικό πεδίο
Η δυσκολία στη Φυσική και τη Χημεία καθώς και η επαύξηση του αριθμού των εισακτέων μεταφράζονται σε σαφή πτώση σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες, όπως εκτιμά ο Γιώργος Χατζητέγας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 2ο επιστημονικό πεδίο ισχύουν συνθήκες περίπου ελεύθερης πρόσβασης, γιατί ο αριθμός των θέσεων είναι οριακά υψηλότερος από τον αριθμό των υποψηφίων. Επομένως, η πρόσβαση στα περιφερειακά τμήματα εκτιμάται ότι θα γίνει με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, της τάξης των 4.000-5.000 μορίων, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

3ο επιστημονικό πεδίο
Τα θέματα στη Βιολογία, στη Χημεία και τη Φυσική ήταν δυσκολότερα από πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων. Η πτώση αυτή στις Ιατρικές Σχολές θα είναι εμφανής, ωστόσο οριακή. Ευχερέστερη αποτίμηση, όμως, θα γίνει για τις περιζήτητες σχολές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

4ο επιστημονικό πεδίο
Οι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα Μαθηματικά, που διαπιστώνονται στα βαθμολογικά κέντρα, προμηνύουν και εδώ μια μικρή αλλά σαφή πτώση των βάσεων στο πεδίο των Σχολών Οικονομίας και Διοίκησης.

Το μηχανογραφικό
Η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων θα είναι από εδώ και πέρα η τελευταία πράξη των υποψηφίων και εκεί θα πρέπει να μελετήσουν με προσοχή όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, θα πρέπει να πρυτανεύσουν η σύνεση και η ψυχραιμία τόσο στους υποψηφίους όσο και στις οικογένειές τους. Ακόμη μία παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η αναμόρφωση του χάρτη των περιφερειακών τμημάτων μέσα από το εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων πολλών περιφερειακών ΤΕΙ με πανεπιστήμια. Τέλος, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την οικογενειακή εστία δεν θα πρέπει να ξεχάσουν και το μηχανογραφικό δελτίο των κυπριακών δημόσιων πανεπιστημίων. Οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων 2018 ξεκίνησαν από χθες και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 16 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα