ΠΑΝΔΗΜΟ «ΟΧΙ»

ΠΑΝΔΗΜΟ «ΟΧΙ»20.01.2019Πρόσωπα

Η ώρα του λαού! Σήμερα οι Ελληνες βροντοφωνάζουν «δεν ξεπουλιέται η Μακεδονία»

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται στην πλατεία Συντάγματος από όλη τη χώρα. Ο ξεσηκωμός τρομάζει τους προθύμους των Πρεσπών

Ο «Mr 151» και οι άλλοι γυρολόγοι

Η Θέση μας: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Διαβάστε επίσης:

►Το Στε σαν...
πλυντήριο των μνημονίων έλαβε ακόμη μια σκανδαλώδη απόφαση►Στην Ελλάδα«βασιλιάδες»,στη... Μοζαμβίκη με χειροπέδες►Ολο το παρασκήνιο της καρατόμησης του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή►Η «κυριακάτικη δημοκρατία»στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019►Το... πουλέν της Διαμαντοπούλου ήθελε ο Κυριάκος εκπρόσωπο της ΝΔ►Μέσω Taxisnet πλέον (και με βαριά φορολογία) δωρεές, γονικές παροχές►Το τελευταίο άρθρο του αξεπέραστου Σαρ. Καργάκου►Ελ. Σκιαδάς: Η ιστορία που δημιούργησε τον γλωσσοδέτη «ο παπάς, ο παχής...»

«Οχι» του λαού στην προδοσία

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Bροντερό «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών θα πει σήμερα το μεσημέρι (στις 14.00) ο ελληνικός λαός από το Σύνταγμα, σε ένα συλλαλητήριο το οποίο, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές, θα είναι μεγαλειώδες σε παρουσία κόσμου και παλμό.

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, δεν πωλείται και δεν εκχωρείται» θα είναι το κεντρικό σύνθημα, που αναμένεται να ηχήσει δυνατά στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία θεωρούν ότι τα κρίσιμα εθνικά θέματα μπορούν να γίνουν αντικείμενο πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, και πολλοί ακόμη που πιστεύουν ότι η συμφωνία συνιστά προδοσία της Μακεδονίας και αντίκειται στα εθνικά συμφέροντα ανοίγοντας Κερκόπορτα, καταδεικνύουν ότι ο λαός γυρίζει την πλάτη στα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια, και αποδεικνύουν ότι πατρίδα και έθνος βρίσκονται πάνω απ' όλα. Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών μπορεί να είναι ακόμη και επταψήφιος, και θα ξεπεράσει αυτόν που συγκεντρώθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα προηγούμενα συλλαλητήρια, όταν η κυβέρνηση έβαζε τις βάσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί τρόμος από την οργή των Ελλήνων αναφορικά με τις εθνικά επιζήμιες μεθοδεύσεις που καταλήγουν στο ξεπούλημα της Μακεδονίας, αλλά και όσα έγιναν ολόκληρη την εβδομάδα, με κορυφαία στιγμή την ψήφο εμπιστοσύνης, που κέρδισε οριακά, με «πολιτικά ρετάλια».

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν τα βλέμματά τους στραμμένα στην πλατεία Συντάγματος για να δουν αρχικά πώς θα εξελιχθεί το συλλαλητήριο και σε επόμενη φάση να καθορίσουν την τακτική τους, εν όψει και της επικείμενης κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών την επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι είναι πολύ πιθανό την ημέρα ψήφισης της συμφωνίας να πραγματοποιηθεί και άλλο συλλαλητήριο.

Στη Νέα Δημοκρατία μετά τις παλινωδίες κατάφεραν να συνταχθούν επιτέλους σε μία γραμμή και να επιτρέψει το κόμμα δημόσια στους βουλευτές του να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο. Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, ιδίως το Ποτάμι και το ΚΙΝ.ΑΛ., η αντίδραση του κόσμου και το βάρος της ευθύνης της ψήφου που θα επιλέξουν τελικά προκαλούν άνευ προηγουμένου αναταράξεις και μπορεί να είναι για κάποιο εξ αυτών η αρχή του τέλους (βλέπε Ποτάμι).

Για το συλλαλητήριο σήμερα, οι διοργανωτές (Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας) αναφέρουν ότι όλα είναι έτοιμα, συνεχίζοντας πάντως το κάλεσμα προς τους Ελληνες να σηκωθούν από τους καναπέδες και να κατέβουν στο Σύνταγμα σε μία παλλαϊκή συγκέντρωση. Εκατοντάδες λεωφορεία έχουν ναυλωθεί και θα κινηθούν απ' όλη την Ελλάδα προς την Αθήνα κόντρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να έχει σημαντικό ρόλο.

Παρόντες θα είναι και οι μοναχοί του Αγίου Ορους και πολλοί ιερείς από κάθε γωνιά της χώρας. Η μεγάλη ελληνική σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που δολοφονήθηκε από την αλβανική αστυνομία στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, θα «σκεπάσει» το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οσον αφορά τη λίστα ομιλητών, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τον λόγο θα λάβουν εκπρόσωποι του πνεύματος, του αθλητισμού, της τέχνης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιεροσύνης.

Οι «πρόθυμοι» να πουν «ναι» στην ψηφοφορία που θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας

Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της κατάπτυστης συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ από το Ελληνικό Κοινοβούλιο έφτασε έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολιτικής σύγκρουσης άνευ προηγουμένου, αλλά και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα συζητηθεί στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών την Τρίτη, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση από την Ολομέλεια θα διεξαχθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Σε περίπτωση που η αντιπολίτευση καταγγείλει απόπειρα επίσπευσης των διαδικασιών -που είναι και το πιθανότερο -ο Νίκος Βούτσης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση να είναι τριήμερη και έτσι η συμφωνία να ψηφιστεί την Παρασκευή.Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την υπερψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, διατρανώνοντας ότι οι 151 ψήφοι έχουν βρεθεί. Αρχικά, εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σίγουροι θεωρούνται οι Σπύρος Δανέλλης, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Ελενα Κουντουρά.

Ετσι θα φτάσουμε αισίως στις 149 ψήφους. Ακόμη μία ψήφος αναμένεται να προέλθει από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Δημοσίως δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ωστόσο είναι σαφές ότι βρίσκεται με το ένα πόδι στο πολυπόθητο -για την κυβέρνηση- «ναι». Ακόμη, στο Μαξίμου ελπίζουν στις δύο ή τρεις θετικές ψήφους από το Ποτάμι. Του Σταύρου Θεοδωράκη και του Γιώργου Μαυρωτά, που τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, και πιθανότατα και του Σπύρου Λυκούδη. Ο τελευταίος έριξε στο τραπέζι τη λύση της αποχής από την ψηφοφορία, ώστε και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση να περάσει τη συμφωνία, αλλά και να μη φανεί το κόμμα ως δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, όλα δείχνουν ότι τελικώς θα συνταχθεί με τους άλλους δύο και θα υπερψηφίσει. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στις 152 ψήφους.

Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ανέβουν στις 154, με τη... φιλική συμμετοχή του νυν υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη (διαγραφείς από τους ΑΝ.ΕΛ.) και του νυν βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. και πρώην υφυπουργού Κώστα Ζουράρι, ο οποίος παραμένει έστω και τυπικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Πάνου Καμμένου. Αμφότεροι έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας, ωστόσο η κυβέρνηση σαφώς τους έχει μετατρέψει σε «ρεζέρβες» και είναι παραπάνω από δεδομένο ότι, αν χρειαστεί, θα προσπαθήσει να τους μεταπείσει. Σαφώς πιο εύκολος να αλλάξει γνώμη είναι ο κ. Κόκκαλης, που επιστρέφει επιτέλους από το ταξίδι του στην Κίνα, το οποίο έκανε την πιο βολική για τον ίδιο χρονική συγκυρία. Αναφορικά με τις φήμες για τον Δημήτρη Κρεμαστινό από τη ΔΗ.ΣΥ., έχουν διαψευστεί πολλάκις, με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει.

Keywords
νεα δημοκρατια, διαδηλωσεις, μακεδονια, ψυχη, taxisnet, συνταγμα, αθηνα, θεσσαλονικη, βασεις, συριζα, νέα, λεωφορεια, ελλαδα, ψηφοφορία, τσιπρας, βουλη, ελενα, λύση, συμμετοχή, καμμενος, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αλλαγη ωρας, www.taxisnet.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σταυροι, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, δυνατα, αστυνομια, γνωμη, γωνια, δημοκρατια, κινα, κοντρα, μνημειο, παιχνιδια, πωλειται, φημες, ωρα, αρθρο, βρισκεται, γινει, δεδομενο, ελενα, εβδομαδα, ιδιο, καναπεδες, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογο, μακεδονια, μαξιμου, μυστικο, μοζαμβικη, ξεσηκωμος, ομαδα, πεμπτη, πλυντηριο, ψυχη, ρολο, συζητηση, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπυρου, τριτη, ψηφοφορία, εθνικα θεματα, χωρα, κωνσταντινου, οργη, πληροφοριες, σημαια, σπυρος, ταξιδι, θανασης, θεματα, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα