Παναγιωτόπουλος στον Ακάρ: Μηδενική ανοχή σε παράνομες ενέργειες

Παναγιωτόπουλος στον Ακάρ: Μηδενική ανοχή σε παράνομες ενέργειες13.02.2020Πρόσωπα

Την ανάγκη διατήρησης ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών...

... αλλά και αποχής της Τουρκίας από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο επισήμανε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου

των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση διήρκεσε μόλις 15 λεπτά της ώρας και πραγματοποιήθηκε με φόντο τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, με «μπροστάρη» τον υπουργό Αμυνας της χώρας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έθεσε στον κ. Ακάρ και το ζήτημα της στάσης που τηρεί η Τουρκία ως προς τις παράνομες έρευνες που διεξάγει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία ενέργεια που θα αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μείνει απαθής και θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο η Τουρκία συνειδητά να επιχειρήσει να αποστείλει είτε το «Uruc Reis» είτε άλλο ωκεανογραφικό σκάφος για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε επίσης και ο διμερής στρατιωτικός διάλογος για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, που, όπως έχει ανακοινωθεί, θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να βρεθεί στη χώρα μας πολυμελής αντιπροσωπία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, θα συζητήσουν με αντίστοιχο ελληνικό κλιμάκιο τρόπους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Μετά τον Οκτώβριο, αυτή χθες ήταν η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, ενώ ενδιάμεσα τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία του κ. Ακάρ είχε υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα