Στα «κάγκελα» το βόρειο Αιγαίο για επιτάξεις και κλειστές δομές

Στα «κάγκελα» το βόρειο Αιγαίο για επιτάξεις και κλειστές δομές12.02.2020Ρεπορτάζ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο διακόπτει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και ετοιμάζει προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Με βραδυφλεγή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η κατάσταση στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, μία ημέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη ακινήτων που θα χρησιμοποιηθούν ως κλειστά κέντρα

κράτησης.

Οι κάτοικοι των περιοχών, οι οποίοι επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού και είδαν τους τόπους τους να μετατρέπονται σε απέραντα hot spots, τις περιουσίες τους να λεηλατούνται και τις ζωές τους να αλλάζουν άρδην από τις αμείωτες ροές, δηλώνουν έτοιμοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αποτρέψουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το φιάσκο, όπως το αποκαλούν. 

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να σταματήσει κάθε διάλογο με την κυβέρνηση και να προσφύγει δικαστικά κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Παράλληλα, με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου ζητεί να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με μοναδικό θέμα συζήτησης το Μεταναστευτικό, αλλά και προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου για τις πρακτικές που προσπαθεί να εφαρμόσει στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η κυβέρνηση και ζητήθηκε να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Τέλος, με το ψήφισμα αυτό στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του βόρειου Αιγαίου, με τις οποίες, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μη δημιουργηθεί καμία νέα.

Στη Μυτιλήνη

«Από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητά του, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και την κανονικότητά μας.

Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές.

Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας.

Νέες κινητοποιήσεις

Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι τις αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, μετά την ολοκλήρωση του δημοτικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της πολύπαθης Μόριας εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί στην εξαγγελία αυτή, ελπίζοντας πως τελικά θα υλοποιηθεί η υπόσχεση των κυβερνώντων για το κλείσιμο του καταυλισμού. «Κάποιοι κάτοικοι του νησιού αντιδρούν επειδή δεν θέλουν τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κοντά τους.

Λένε μάλιστα δηκτικά “θα γίνουμε Μόρια”. Εμείς δηλαδή τι είμαστε; Τα αποπαίδια της Ευρώπης;» διερωτάται μέσω της «δημοκρατίας» η Κλεονίκη Βουγιουκλή, τονίζοντας με παράπονο πως τελικά κανείς από τους Λέσβιους δεν έχει καταλάβει τι περνούν οι κάτοικοι της Μόριας. «Ούτε εμάς μας ρώτησε κανείς για τη δημιουργία του καταυλισμού, μας επιβλήθηκε με το έτσι θέλω αυτή η κατάσταση» σημειώνει.

«Αντάρτικο» και στη Χίο

Την αντίθεσή του στη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στη θέση «17» εξέφρασε και το δημοτικό συμβούλιο Χίου και αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής, με τη συνδρομή του δικηγορικού συλλόγου του νησιού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης.

Επίσης, αποφασίστηκε καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του δήμου να συμβάλουν στη δημιουργία της δομής. Με την απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Χίου καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αιγαίο,aigaio