Παίζοντας πεντόλιθα, χάλκη και κολλαβίζειν

Παίζοντας πεντόλιθα, χάλκη και κολλαβίζειν08.12.2017Περιφέρεια

Με τον τρόπο ζωής των παιδιών στην αρχαία Ελλάδα έρχονται σε επαφή μαθητές στον Δ. Ευόσμου – Κορδελιού

Από τον
Βαγγέλη Στολάκη

Νους υγιής εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και το συγκεκριμένο ρητό κάνουν πράξη στον Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού. Εδώ και λίγους μήνες

στην περιοχή υλοποιείται ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και το οποίο κάνει θραύση. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Γνωριμία με τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια», το οποίο τον Νοέμβριο αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα να μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Ηδη περισσότεροι από 650 μικροί φίλοι από σχολεία της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, της Καβάλας, της Ξάνθης και των γύρω περιοχών μαθαίνουν να παίζουν... αρχαιοελληνικά με συγκεκριμένα παιχνίδια, όπως τα στρόβιλος, γιο-γιο, πεντόλιθα, αμπάριζα, χάλκη, τυφλόμυγα, κολλαβίζειν, αποδιδρασκίνδα (κρυφτό), ακινητίδα (αγαλματάκια), κουτσό και διελκυστίνδα - σκαπέρδα.

Ενότητες

Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών ηλικίας έως δέκα ετών με τα παιχνίδια και τον τρόπο ζωής των παιδιών στην αρχαιότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: Στην πρώτη οι μικροί μαθητές ενημερώνονται για την εξέλιξη και την ιστορία του παιχνιδιού στην αρχαιότητα. Στη δεύτερη τα παιδιά εξασκούνται στον αγωνιστικό χώρο με τη διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών παιχνιδιών και στην τελευταία κατασκευάζουν παιχνίδια με πλαστελίνη, χαρτόνια και κλωστές ή τα ζωγραφίζουν.

«Το πρόγραμμα υλοποιείται από έμπειρους καθηγητές φυσικής αγωγής. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον απ' όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές παίζουν με αντίγραφα αρχαιοελληνικών παιχνιδιών. Δεν είμαστε αρχαιολάτρες, αλλά θέλουμε να αναπτύξουμε στα μικρά παιδιά την εικόνα της διασκέδασης στην αρχαία Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, με σκοπό οι μαθητές να αγαπήσουν το μάθημα της γυμναστικής και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της περιοχής Γιώργος Χατζηβρέττας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 9.30 έως τις 12.30, στο κλειστό γυμναστήριο Ευόσμου. Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι καθηγήτριες Ε. Παρασκευοπούλου και Χ. Ράμμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρο Σούλα, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενισχύεται ο αθλητικός τουρισμός της περιοχής. «Θέλουμε ο δήμος μας να γίνει κέντρο αναψυχής, εκπαίδευσης και πολιτισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα