Πάγωσε ξανά το σύστημα του ΕΦΚΑ!

Πάγωσε ξανά το σύστημα του ΕΦΚΑ!18.05.2018Οικονομία

Πολλά τα προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, την ώρα που σήμερα τελειώνει η προθεσμία για τις εισφορές Μαρτίου!

Με τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, χθες το απόγευμα, να βρίσκεται εκτός λειτουργίας, όσοι από τους 1.155.354 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες δεν έχουν καταβάλει την εισφορά Μαρτίου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνται

εξαιτίας της κρατικής αβελτηρίας για να αποπληρώσουν την τρέχουσα υποχρέωσή τους μέχρι και σήμερα (οπότε λήγει η παράταση που είχε δοθεί για τον λόγο αυτό). Επιπλέον, μέχρι το τέλος του μήνα οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του Ενιαίου Φορέα θα πρέπει ακόμη δύο φορές να βάλουν βαθιά το «χέρι στην τσέπη».

Συγκεκριμένα, σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής στον ΕΦΚΑ της εισφοράς του μηνός Μαρτίου από 1.155.354 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Ωστόσο, χθες το απόγευμα, όσοι από αυτούς επιχείρησαν να εξοφλήσουν την τρέχουσα υποχρέωσή τους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ στάθηκαν άτυχοι, αφού στην ιστοσελίδα έβγαινε το μήνυμα: «Προσωρινή αδυναμία πιστοποίησης μέσω TAXISnet. Παρακαλούμε προσπαθήστε αργότερα»!

Επίσης, μέχρι τις 31 Μαΐου θα πρέπει να αποπληρωθεί η πρώτη δόση για την τακτοποίηση των οφειλών που προέκυψαν από τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών για το 2017. Οπως είναι γνωστό, όσοι μη μισθωτοί παρουσιάζουν οφειλές για το προηγούμενο έτος έχουν δικαίωμα να ρυθμίσουν το περσινό χρεωστικό υπόλοιπο μέσα σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Το πιο πιθανό είναι ότι έως την ίδια ημερομηνία οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλουν και τις εισφορές Απριλίου, εκτός εάν υπάρξει απόφαση για τη χορήγηση μιας μικρής παράτασης. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, από το υπουργείο Εργασίας δεν έχει γίνει γνωστή καμία τέτοια πρόθεση.

Αντιθέτως, για το υπόλοιπο 28,6%, από το σύνολο των 1.155.354 μη μισθωτών ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, δηλαδή για περίπου 330.431 άτομα στα οποία προέκυψαν πιστωτικά υπόλοιπα, υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με τις εισφορές του Απριλίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες οι οποίοι δικαιούνται ποσό προς επιστροφή (ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών του 2017) πρέπει να γνωρίζουν:
1) Αν το πιστωτικό υπόλοιπο είναι μικρότερο των 50 ευρώ, θα συμψηφισθεί αυτόματα.

2) Αν είναι μεγαλύτερο των 50,01 ευρώ, μπορεί να συμψηφιστεί με την εισφορά Απριλίου, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα έως 31 Μαΐου του 2018 (είτε διαδικτυακά είτε στις αρμόδιες υπηρεσίες μη μισθωτών του ΕΦΚΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα