Οταν στις επιτροπές πέφτει «μαύρισμα»

Οταν στις επιτροπές πέφτει «μαύρισμα»17.01.2019Παρασκήνιο

Οι «σφαλιάρες» με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και το «ασυμβίβαστο» του Σκανδαλίδη



Από την
Κατερίνα Κανάκη

Να αποφύγει μια μείζονα κοινοβουλευτική ήττα λόγω της «συμφωνίας της λίμνης» επιχειρεί με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί όχι μόνο για την ψήφιση της συμφωνίας από την Ολομέλεια, αλλά και από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Μια ενδεχόμενη καταψήφιση της συμφωνίας στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών

πρέπει φυσικά να αποφευχθεί, καθώς θα έχει ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ενώ θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την ψήφισή της στην Ολομέλεια.

Ομως, στο πρόσφατο παρελθόν έχει ξανασυμβεί να μην περάσει ένα νομοσχέδιο από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ηταν το 2003, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έφαγε κοινοβουλευτική «σφαλιάρα», καθώς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που εισηγήθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης για την απαγόρευση της άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων από τους βουλευτές, το λεγόμενο ασυμβίβαστο, καταψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή. Από τα 50 μέλη της επιτροπής, υπέρ ψήφισαν οι 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά ψήφισαν 25 βουλευτές από τη Ν.Δ., το ΚΚΕ, τον Συνασπισμό, αλλά και ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Μάλιστα, η παρουσία του Γιαννόπουλου προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο επειδή διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή, αλλά και επειδή έσπευσε να έρθει στη Βουλή και να ρίξει «μαύρο», παρόλο που απουσίαζε από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντά του επί μακρόν λόγω ασθενείας.

Η καταψήφιση προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην κυβέρνηση, ωστόσο το νομοσχέδιο εισήχθη ούτως ή άλλως στην Ολομέλεια του Σώματος ως καταψηφισθέν, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό. Να σημειωθεί ότι και πολύ παλαιότερα, το καλοκαίρι του 1993, είχε καταψηφιστεί νομοσχέδιο σε επιτροπή της Βουλής.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, το οποίο καταψηφίστηκε στην επιτροπή, ωστόσο μόλις δύο ημέρες μετά υπερψηφίστηκε από το θερινό τμήμα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ό,τι και αν συμβεί στην επιτροπή, στην οποία θα εισαχθεί η κύρωση της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, τον τελευταίο λόγο θα έχει η Ολομέλεια, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα