Ομηροι 18.000 δικαιούχοι διαδοχικής ασφάλισης

Ομηροι 18.000 δικαιούχοι διαδοχικής ασφάλισης25.05.2018Οικονομία

Περιμένουν (μάταια) εδώ και δύο χρόνια να βγουν στη σύνταξη. Μπάχαλο στον ΕΦΚΑ

Μόλις 52 υπάλληλοι προσπαθούν να διαχειριστούν 284.597 εκκρεμείς υποθέσεις και αιτήματα

Και μέγα θράσος για τις περικοπές στις συντάξεις: «Τις κόβουμε γιατί ήταν... μεγάλες»

Η Θέση μας: Ποιοι υποτιμούν το Βυζάντιο!

Διαβάστε επίσης:

►Σοκ και δέος με νέα θηλιά
στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο!►Οι πιο κρίσιμες ώρες για το Σκοπιανό!►Θράσος με φέσι από Αγκυρα!►Ομολογίες-σοκ από «δήμιο» του Αττίλα για φόνους αμάχων!►Ο Τραμπ ακύρωσε τη σύνοδο ειρήνης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν►Ελληνική «ήττα» και στο Eurogroup για το ζήτημα του χρέους►Ουραγοί και στην ανταγωνιστικότητα►Αγγελος με ράσα στηρίζει τα παιδιά με καρκίνο

Ομηροι του ΕΦΚΑ 18.000 με αίτημα διαδοχικής ασφάλισης

Μόλις 52 υπάλληλοι καλούνται για διεκπεραίωση 284.597εκκρεμών υποθέσεων

Στα... αρχεία του ΕΦΚΑ παραμένουν «κολλημένα» εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον 18.000 αιτήματα συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, επειδή οι πολιτικά υπεύθυνοι δεν πράττουν τα στοιχειωδώς αυτονόητα.

Το ενδεικτικό παράδειγμα της σήψης του κρατικού μηχανισμού αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα των ιλλιγγιωδών προβλημάτων που επικρατούν στον ΕΦΚΑ, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, με μόλις 52 υπαλλήλους να καλούνται (αλήθεια, πώς;) να διεκπεραιώσουν 284.597 εκκρεμείς υποθέσεις (από μεταβιβάσεις συντάξεων έως και αιτήματα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, στον ΕΦΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 18.000 συνταξιοδοτικά αιτήματα (εκ των οποίων 14.000 αφορούν δικαιούχους του πρώην ΟΑΕΕ). Τα αιτήματα αυτά, με βάση το προ νόμου Κατρούγκαλου καθεστώς, ήδη θα είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστεί στον επόμενο αρμόδιο φορέα, προκειμένου να τα κρίνει και να απονείμει τις συντάξεις.

Ομως, πλέον, αυτό διοικητικά είναι... ασύμβατο. Οπως επεξήγησε ο κ. Θεοδωρίδης, «δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να απορρίπτει και να στέλνει το αίτημα στον ίδιο, δηλαδή στον ΕΦΚΑ»! Πρόσθεσε ότι, αν και έχουν γίνει προτάσεις για να λυθεί αυτό το διαδικαστικό πρόβλημα, δεν έχουν υπάρξει οι αυτονόητες κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης του υπερταμείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για να επιλυθεί το ζήτημα.

Κορυφή του παγόβουνου

Φυσικά, το πρόβλημα αυτό αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου στον ΕΦΚΑ. Το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων ανέρχεται σε 284.597 υποθέσεις συνταξιούχων δικαιούχων, οι οποίες μεταφέρονται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών στη Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του νέου υπερταμείου.

Αυτόν τον τεράστιο όγκο αιτημάτων συνταξιούχων (στρατιωτικοί και πολιτικοί) καλούνται να διαχειριστούν μόλις 52 υπάλληλοι. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, εξαιτίας μη ύπαρξης του απαραίτητου λογισμικού, στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ βαλτώνουν περιπτώσεις που αφορούν: α) Παράλληλη ασφάλιση, β) συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος, γ) αιτούντες συνταξιοδότησης οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, δ) αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης και έχουν λάβει την αρχική σύνταξη μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, ε) περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και στ) συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα με διαδοχική ασφάλιση.

Με ρυθμό χελώνας οι δηλώσεις! Σκέψεις για παράταση προθεσμίας

Σκέψεις για παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αρχίζουν να καλλιεργούνται στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται με ρυθμό χελώνας!

Μέχρι χθες οι δηλώσεις που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISnet μόλις που ξεπερνούσαν το 15% του συνόλου αυτών που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, παρότι απομένουν πλέον μόλις 37 ημέρες έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Κάθε μέρα υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόλις 26.952 δηλώσεις, ρυθμός πάρα πολύ χαμηλός, και έως τις 30 Ιουνίου πρέπει να υποβληθούν 5.300.000 δηλώσεις, δηλαδή καθημερινά θα πρέπει να υποβάλλονται περίπου 140.000 φορολογικές δηλώσεις.
Ως εκ τούτου είναι πολύ πιθανό να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, όπως γίνεται κάθε χρόνο, καθώς πολλοί φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους πριν από τις 30 Ιουνίου.

Ετσι, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται και φέτος να παραταθεί κατά τρεις εβδομάδες, δηλαδή έως τις 23 Ιουλίου, οπότε πάνω από 1.500.000 φορολογούμενοι θα χρειαστεί να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός των πρώτων 23 ημερών του Ιουλίου.
Οσοι δε από τους φορολογουμένους αυτούς λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει μέσα σε λίγες μέρες να βρουν και τα χρήματα για να πληρώσουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση των οφειλών τους, δεδομένου ότι η προθεσμία για την εξόφληση της δόσης αυτής λήγει στις 31 Ιουλίου.

ΕΔΟΕΑΠ:Διπλό χτύπημα στις επικουρικές

Τον κίνδυνο να μειωθούν από 30% έως 70% αντιμετωπίζουν οι συντάξεις του ταμείου επικούρησης και εφάπαξ των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), με βάση το επικαιροποιημένο Mνημόνιο στο οποίο συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές.
Επί της ουσίας, στη βάση των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς, ο ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να δεχθεί διπλό «χτύπημα». Καταρχάς, ο ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να εναρμονιστεί με το σκέλος της επικούρησης, όπως ακριβώς έγινε στον νέο ενιαίο φορέα ΕΤΕΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και στο ταμείο επικούρησης των δημοσιογράφων να εφαρμοστεί ο μαθηματικός τύπος του νόμου Κατρούγκαλου, άρα να επανυπολογιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Επανυπολογισμός

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο ενδεχόμενο αυτό οι μειώσεις θα κυμαίνονται από 30% και θα φτάνουν έως το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών -για τα «μνημονιακά» δεδομένα- συντάξεων. Ο επανυπολογισμός των επικουρικών του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη φέρονται αποφασισμένα να ζητήσουν παράταση έως το τέλος του έτους.

Επίσης, οι δανειστές ζητούν να γίνει αυστηρότερος έλεγχος στα οικονομικά του εν λόγω Ταμείου, αφήνοντας να διαφανεί ότι στο άμεσο μέλλον το έσοδο (2%) επί του τζίρου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να αξιοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το γεγονός αυτό από τη μια τακτοποιεί τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, από την άλλη πλευρά όμως στερεί τη δυνατότητα στήριξης -όποτε αυτό θα απαιτείται- της χορήγησης των επικουρικών και των εφάπαξ, που θα βασίζονται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα