Ολοταχώς προς αδιέξοδο στην Προανακριτική

Ολοταχώς προς αδιέξοδο στην Προανακριτική05.11.2019Άρθρα

Αλληλοκατηγορίες χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από Τσίπρα, Τασούλα για την εξαίρεση Πολάκη - Τζανακόπουλου!

Το αλαλούμ με την Προανακριτική Επιτροπή συνεχίζεται. Χθες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Τασούλας αντάλλαξαν επιστολές αναφορικά με την εξαίρεση των Πολάκη - Τζανακόπουλου, χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις

αρχικές τους θέσεις και τελικά η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε απαντητική επιστολή στον Κώστα Τασούλα, αρνούμενος να προβεί σε αντικατάσταση των δύο βουλευτών. «Δεν μου επιτρέπεται να συναινέσω σε μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής και κατά αυτόν τον τρόπο να συμπράξω στην απαξίωση της Εθνικής Αντιπροσωπίας» αναφέρει στην επιστολή του, στην οποία εξαπολύει δριμεία επίθεση στη Ν.Δ., αλλά και στον πρόεδρο της Βουλής. Καταγγέλλει συγκεκριμένα μεθόδευση της πλειοψηφίας βασισμένη σε νομικούς ακροβατισμούς και διαδικαστικούς αυτοσχεδιασμούς, αλλά και «ωμή έκφραση πλειοψηφισμού που αποσκοπεί στη φίμωση της μειοψηφίας». Βαρύτατες αιχμές αφήνει και για τον Κώστα Τασούλα, τον οποίο καλεί να αναλάβει μόνος του την ευθύνη απαξίωσης της Βουλής.

Ο τελευταίος σήκωσε το γάντι, υποστηρίζοντας -μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες- ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δώσει λύση. Ο ίδιος εξέφρασε τη ριζική διαφωνία του με το σκεπτικό της επιστολής Τσίπρα, λέγοντας ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται, καθώς δεν μπορεί να είναι κάποιος και μάρτυρας και εισαγγελέας ταυτόχρονα.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει κανονικά ως έχει, με βάση την απόφαση της πλειοψηφίας», είπε, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αποδίδει ο τέως πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα σχολίασε: «Μου φαντάζει μακρινό το ενδεχόμενο επέμβασης της φρουράς στη συνεδρίαση της Πέμπτης». Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην... ανυπακοή ήταν αναμενόμενη, όπως ακριβώς και η αδιαλλαξία της Ν.Δ., πλην όμως το αδιέξοδο παραμένει και γι’ αυτό και η Κουμουνδούρου αναζητεί έναν θεσμικό τρόπο απεμπλοκής, χωρίς να... ρίξει τα μούτρα της.

Τελευταία φορά

Η λύση που προκρίνεται είναι οι κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης να προσέλθουν -για την τιμή των όπλων- στην Προανακριτική Επιτροπή που έχει οριστεί για την Πέμπτη, αλλά για τελευταία φορά.

Το πιο πιθανό είναι να μην επιλεγεί το ακραίο σενάριο επέμβασης της φρουράς, αλλά οι δύο άνδρες να εισέλθουν κανονικά στην αίθουσα και το προεδρείο να διακόψει τη συνεδρίαση και να την αναβάλει ακόμη μια φορά.

Στο τέλος, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κάνει πίσω, καθώς, εάν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, θα κατηγορηθεί για παρελκυστική τακτική και επιχείρηση συσκότισης της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Γιάννης Μπούγας, άλλωστε, δήλωσε ότι την Πέμπτη ή θα σταματήσει η διαδικασία της επιτροπής, διότι δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση, «ή θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του Κανονισμού στον βαθμό που δίνουν λύση και που φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής».

Πάντως, υπάρχουν φωνές στη Ν.Δ. που ζητούν άμεση εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης, όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος τάχθηκε κατά της βίαιης αποβολής και της απαγόρευσης εισόδου στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα κριθούν την Πέμπτη, ημέρα στην οποία είχε οριστεί η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, αν και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αναβληθεί για τέταρτη φορά και να μεταφερθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η κατάθεσή του θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου Τουλουπάκη, σύμφωνα με το οποίο δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis ήταν οι ίδιοι που είχαν καταθέσει στις ΗΠΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα τον Αλέξη Χαρίτση, να επισημαίνει ότι το έγγραφο «καταρρίπτει και τη θεωρία περί σκευωρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα