Ολοι χαρούμενοι, πλην συριζαίων!
Μια νέα, εντελώς διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη και άκρως απρόβλεπτη Βουλή ορκίστηκε χθες, δίνοντας το σήμα έναρξης της νέας περιόδου στην οποία εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό. Το νέο Κοινοβούλιο προμηνύεται γεμάτο εντάσεις λόγω της οκτακομματικής σύνθεσής του, με το προεδρείο
Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το τιμόνι του κόμματος, έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια, είναι εξαιρετικά νωπή και το κλίμα στην Κουμουνδούρου τόσο βαρύ, που δεν υπήρχε χώρος παρά για «σφιγμένα» χαμόγελα.
Εξάλλου, εκτός των εσωκομματικών εξελίξεων, με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογή νέου προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει και μεγάλο μέρος των βουλευτών του, καθώς αριθμεί πλέον 47, από 86 που είχε την προηγούμενη τετραετία.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να εισέλθει στο μέγαρο του Κοινοβουλίου από πλαϊνή -και όχι από την κεντρική- είσοδο, προκειμένου να αποφύγει τους δημοσιογράφους και τις κάμερες. Οταν μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας, έκατσε στα μπροστινά έδρανα μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο και την Ολγα Γεροβασίλη, και ήταν αρκετά σκεπτικός.
Το κλίμα πάντως στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των υπόλοιπων κομμάτων ήταν πολύ καλό, με τους βουλευτές να μη σταματούν να βγάζουν selfies και να σχηματίζουν πηγαδάκια. Η ορκωμοσία τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος ευχήθηκε στους βουλευτές «καλή δύναμη».
Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο, ενώ ακολούθησε ο όρκος στο Κοράνι των τεσσάρων μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές αλλά και πολιτικοί αρχηγοί το επιθυμούσαν. Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξαν πολιτικό όρκο, όπως και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πλειονότητα των βουλευτών του ΚΚΕ.
Από τις υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι περισσότεροι επέλεξαν το θρησκευτικό όρκο, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Στέφανο Παραστατίδη. Συνολικώς, περίπου 50 βουλευτές, το 1/6 της Βουλής δηλαδή, ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.
Μετά την ορκωμοσία των 300, ακολουθεί σήμερα η εκλογή του προεδρείου. Ο Κώστας Τασούλας θα εκλεγεί δεύτερη φορά πρόεδρος του Σώματος, ενώ αντιπρόεδροι θα εκλεγούν από τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Θανάσης Μπούρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση θα καταλάβει η Ολγα Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος.
Οι «Σπαρτιάτες» δεν αναμένεται να εκλέξουν αντιπρόεδρο, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα έχουν συμφωνήσουν να μην υπερψηφίσουν τη σχετική πρόταση. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με τη Χρυσή Αυγή, καθώς και τότε υπήρξε διακομματική πρωτοβουλία ώστε να μην έχουν εκπροσώπηση στο προεδρείο της Βουλής. Μετά την εκλογή του προεδρείου, την Πέμπτη, θα αρχίσει η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία θα είναι και η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη της νέας περιόδου.
Τυπική χειραψία του Μητσοτάκη με τον ΑνδρουλάκηΜια τυπική χειραψία είχαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης στην Ολομέλεια κατά την είσοδο του πρωθυπουργού στην αίθουσα, προτού αρχίσει η ορκωμοσία των 300. Οι σχέσεις των δύο παραμένουν τεταμένες, στον απόηχο και της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι δεν πρόκειται να καλυτερέψουν.
Εξάλλου, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε τα χειρότερα για τον πρόεδρο της «πράσινης» παράταξης προεκλογικώς, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήγε πίσω στους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε κάθε περίπτωση θα κληθεί πρώτη φορά να αντιπαρατεθεί με τον πολιτικό του αντίπαλο από τα «χαρακώματα» της Βουλής, καθώς την προηγούμενη τετραετία δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.
Αναταραχή λόγω της… χωροταξίαςΜείζονα αναταραχή έχει προκληθεί στη Βουλή με το «καλημέρα» λόγω της… χωροταξίας των Κοινοβουλευτικών Ομάδων στην Ολομέλεια. Τα νεοεισερχόμενα κόμματα θα κάθονται στα ορεινά της αιθούσης, με τη ΝΙΚΗ και τους «Σπαρτιάτες» να κάθονται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει την οργή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να αναδιαμορφωθεί η χωροταξία στην Ολομέλεια και να φύγει η Κ.Ο. των «Σπαρτιατών» πίσω από τα έδρανα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα» υποστηρίζει ο Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Θεωρούμε, επίσης, απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος “Σπαρτιάτες” στα έδρανα της Αριστεράς στη Βουλή, κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των Κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα».
Από το προεδρείο υπήρξε η δέσμευση πως το αίτημα θα εξεταστεί, ωστόσο είναι σαφές πως είναι πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή μετά την ορκωμοσία των 300. Εξάλλου, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, καθώς ούτε η Ν.Δ. ούτε η Ελληνική Λύση ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως επιθυμούν να κάτσουν δίπλα στους «Σπαρτιάτες». Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν επιθυμούσαν να καθίσουν ούτως ή άλλως τέρμα δεξιά, καθώς εκεί κάθονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι ανακοίνωσε ο ΣΚΑΪ για την Σία Κοσιώνη ;
- Ραφήνα: 89χρονος αυτοκτόνησε στο λιμάνι – «Παρακαλώ να φερθείτε με την δέουσα προσοχή στο νεκρό σώμα μου»
- Η αποχώρηση (;) Τεμπονέρα, προς παραίτηση ο Μαντζούφας και η έξοδος της Intrakat από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ
- Ραφήνα: Τραγωδία με αυτοκτονία 89χρονου στο λιμάνι - «Φεύγω γιατί δεν θέλω να είμαι βάρος στα παιδιά μου»
- Σπύρος Μπιμπίλας: Εξηγεί γιατί φόρεσε πουκάμισο με παπαγαλάκια στην ορκωμοσία της Βουλής
- Χριστίνα Κολέτσα, έγινε «μπόμπα» – Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της [Εικόνα]
- Πώς λειτουργεί το CAPTCHA όταν κάνετε κλικ στο «Δεν είμαι ρομπότ» – Δεν πάει το μυαλό σας [Βίντεο]
- Βότανα για τη θεραπεία των ουλών
- Η «καλή επιτυχία» στον ΣΥΡΙΖΑ
- Σε εξέλιξη η συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews

- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Ολοι χαρούμενοι, πλην συριζαίων!
- Έδωσαν λάμψη στη χθεσινή ορκωμοσία
- Ευθύνες στον 28χρονο φίλο της Αναστάζια ρίχνει ο πατέρας της!
- Τrafficking: Ο ρόλος της «μαντάμ Μαρίνας»
- Έκανε ένα νεύμα για τη δεύτερη ανακοπή!
- ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 04/07/2023
- Οι αδυναμίες της υπερδύναμης
- Ραντεβού στα καταστήματα ΟΠΑΠ για το διασκεδαστικό FREEWIN που χαρίζει μέχρι και 100.000 ευρώ
- Ριζικό «λίφτινγκ» στις ρυθμίσεις των οφειλών
- ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή νέας ηγεσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΠΑΓΝΗ: Αναστολή λειτουργίας της μοναδικής παιδοψυχιατρικής κλινικής στην Κρήτη
- First Dates: «Είμαι πικάντικη και μπιχλιμπιδάτη – Με φωνάζουν Αμαζόνα γιατί είμαι σύγχρονη και αδάμαστη»
- Έπεσε ηλικιωμένος στο λιμάνι της Ραφήνας - Φέρεται να άφησε σημείωμα
- Να κλείσουν τα ινστιτούτα αισθητικής στο Αφγανιστάν ζήτησαν οι Ταλιμπάν
- Στο Σίδνεϊ γιόρτασε τα 61α γενέθλιά του ο Τομ Κρουζ
- ΔΥΠΑ: Πάνω από 39.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν τον Ιούνιο 2023
- Ο Σπύρος Μπιμπίλας απαντά στα σχόλια που δέχτηκε για το πουκάμισο με τους παπαγάλους στη Βουλή
- Επιστολή - κόλαφος της LIBE: Στο απόλυτο σκοτάδι τα αίτια του ναυαγίου στην Πύλο, να γίνει ανεξάρτητη έρευνα
- Τα 4 ζώδια που πρέπει να οπλιστούν με υπομονή – Ο Ιούλιος δεν θα σας συμπεριφερθεί με το…γάντι
- Μέχρι και 33 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου 2023