Οι αδυναμίες της υπερδύναμης

Στις ΗΠΑ σήμερα εορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Ουσιαστικά στις 4 Ιουλίου 1776 επικυρώθηκε η ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως ανεξάρτητη χώρα. Οι αγώνες για την ελευθερία, η επιδίωξη της ευημερίας και της ευτυχίας αποτέλεσαν το οξυγόνο αυτού του λαού. Αυτές οι αξίες και οι φιλοδοξίες, που καλλιεργούνταν συστηματικά και υπηρετούνταν και από τους απλούς ανθρώπους και από την ελίτ, δημιούργησαν την τεράστια ισχύ και τον πλούτο της χώρας, που χαρακτηρίστηκε

-τουλάχιστον στην Ελλάδα- υπερδύναμη. Πάνω εκεί, καθώς και στις αμερικανικές θυσίες και στην πολεμική αρετή που έδειξε ότι είχε αυτός ο λαός στους δύο μεγάλους πολέμους, χτίστηκε και η έξωθεν καλή μαρτυρία των ΗΠΑ.

Στις ημέρες μας οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν απολέσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των λαών όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου και γενικότερα της Ασίας, αλλά και εκείνων της Ευρώπης. Ο αντιαμερικανισμός είναι ξανά μια… μόδα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει αντίπαλον δέος, όπως η ΕΣΣΔ, που είχε επενδύσει πολλούς υλικούς και άυλους πόρους στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων για τις ΗΠΑ. Ναι μεν υπάρχουν ανταγωνιστικές προς τις ΗΠΑ χώρες, όπως η Ρωσία και -κυρίως- η Κίνα, αλλά δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την ιδεολογική αντιπαράθεση προς τους Αμερικανούς. Το κατεστημένο των ΗΠΑ ασχολείται συστηματικά με τη σπίλωση άλλων χωρών.

Οι Αμερικανοί διέλυσαν το Ιράκ, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής. Οι Αμερικανοί βοήθησαν τους Τούρκους να εισβάλουν στην Κύπρο μας το 1974, βομβάρδισαν τη Σερβία, εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, κατέκαψαν τη Βόρειο Αφρική, χρηματοδοτώντας και κατευθύνοντας την Αραβική Ανοιξη, ξεσπιτώνοντας εκατομμύρια πολίτες, καταντώντας τους πλάνητες και επαίτες.

Η αμερικανική άρχουσα τάξη διασπείρει τη λαίλαπα του δικαιωματισμού, διαφημίζει κάθε διαστροφή και προπαγανδίζει υπέρ της έκλυσης των ηθών, ενώ πολεμά συστηματικά τους εθνικούς πολιτισμούς και τις παραδοσιακές αξίες.

Και όλες αυτές οι αδυναμίες της υπερδύναμης συνοψίζονται στο πρόσωπο ενός υπερήλικα, ανοϊκού προέδρου, που φαίνεται να έχει χάσει πάσα επαφή με το περιβάλλον.

Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος εύχεται «χρόνια πολλά» στους Αμερικανούς πολίτες και ταχεία επιστροφή στον κόσμο της λογικής και των ιδανικών, που έκαναν αυτή τη χώρα σημαντική και ισχυρή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι αδυναμίες της υπερδύναμης,