Ολο το σχέδιο της Ν.Δ. για την Παιδεία!

Ολο το σχέδιο της Ν.Δ. για την Παιδεία!07.10.2018ΝΔ

Με βάση το τρίπτυχο «σύγχρονα, δημιουργικά και αυτόνομα σχολεία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η εκπαίδευση να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους

Aπό τον
Φίλιππο Πανταζή

Η καθημερινότητα του πολίτη αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στον δρόμο προς τις κάλπες θα επιχειρήσει να παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια τον σχετικό σχεδιασμό της Ν.Δ. για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Βασική προτεραιότητα σε αυτό το πλάνο έχει η

Παιδεία, όπως έχει πει πολλάκις ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημόσιες παρεμβάσεις του, και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. προγραμματίζει να ανακοινώσει τις επικαιροποιημένες θέσεις της για όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η φιλοσοφία της εκπαιδευτικής πολιτικής της Πειραιώς συνοψίζεται στο τρίπτυχο «σύγχρονα, δημιουργικά και αυτόνομα σχολεία». Η δημόσια Παιδεία, άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, «παραμένει ο βασικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας. Και το παιδί που μεγαλώνει στη Μενεμένη πρέπει να ξέρει ότι, αν δουλεύει σκληρά, θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτό που μεγαλώνει στο Πανόραμα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί την Παιδεία μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για όλους. Την τοποθετεί, μάλιστα, στον αντίποδα όσων υποστηρίζει και κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., την οποία καταγγέλλει ότι αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως πεδίο εφαρμογής ξεπερασμένων ιδεολογιών και εμμονών, και πως επιχειρεί να επιβάλει ασφυκτικό κομματικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα, ακυρώνοντας όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων.

Στο στόχαστρο

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο στόχαστρο της Ν.Δ. έχουν μπει την τελευταία τριετία και οι τρεις υπουργοί Παιδείας της νυν κυβέρνησης, οι Αριστείδης Μπαλτάς, Νίκος Φίλης και Κώστας Γαβρόγλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δεσμευτεί πως θα καταργήσει τους νόμους που ψήφισαν όλοι τους. Από μόνο του, άλλωστε -λένε στη Ν.Δ.-, το γεγονός ότι σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως αυτός της εκπαίδευσης, άλλαξαν τρεις υπουργοί Παιδείας, «φανερώνει ότι βασικό κριτήριο δεν ήταν κάποιο κυβερνητικό σχέδιο, αλλά η πολιτική σκοπιμότητα και η ικανοποίηση των εσωκομματικών ισορροπιών».

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν τον χώρο της εκπαίδευσης κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την επιστροφή της χώρας σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, ιδιαίτερη έμφαση δίνει το «γαλάζιο» επιτελείο στο ζήτημα της αυτονομίας των σχολικών μονάδων.
Οπως εξηγούν κομματικές πηγές, «κόντρα στη λογική της σημερινής κυβέρνησης, που επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο σε όλες τις δομές και σε όλα τα επίπεδα, η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι τα σχολεία πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία στο πώς λειτουργούν και στο πώς διαχειρίζονται τους πόρους τους, διότι εκείνα είναι που γνωρίζουν καλύτερα ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και οι ανάγκες κάθε σχολείου».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί σημαντικό να επεκταθεί η αυτονομία και στην κατάρτιση του προγράμματος σπουδών. «Να ξεφύγουμε, επιτέλους, από την τυραννία του ωρολόγιου προγράμματος» είναι η χαρακτηριστική φράση του. Στο σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνεται ο εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με σύγχρονα αντικείμενα, που θα καλλιεργούν στους μαθητές ουσιαστικές δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη και η ομαδική δουλειά, αντί να ενθαρρύνουν τη στείρα «παπαγαλία». Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα να προστίθενται επιπλέον αντικείμενα με βάση τα ταλέντα και τις κλίσεις των μαθητών, καθώς και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε περιοχής.

Για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η Ν.Δ. προκρίνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, την υποστήριξη της εξωστρέφειας των σχολικών μονάδων, την άμεση επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων σε συνδυασμό με τη δημιουργία πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, την αναδιοργάνωση της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, καθώς και την ενίσχυση του ψηφιακού σχολείου.

Αντίστοιχα, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προτείνονται η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, η πιο ουσιαστική διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, στοχευμένα κίνητρα για συμπράξεις και συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η ενίσχυση των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού, η ανάπτυξη ξενόγλωσσων τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, καθώς και η δυνατότητα σύστασης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Για την προετοιμασία του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε ομάδα από πρόσωπα με σημαντική κατάρτιση και εμπειρία στον χώρο της εκπαίδευσης, που έχουν εργαστεί επί σειράν ετών σε δημόσια σχολεία κάθε βαθμίδας. Τον συντονισμό του εγχειρήματος έχουν αναλάβει ο Γιώργος Καλκάνης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, και ο Γιώργος Βούτσινος, επίτιμος σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρώην ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ειδικό ρόλο έχει ο Σταύρος Βουρλούμης, οικονομολόγος, υποψήφιος διδάκτορας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Οχι» στον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η Νέα Δημοκρατία, διά της αρμόδιας τομεάρχου Νίκης Κεραμέως, κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για συνεχείς και αντιφατικές διακηρύξεις, που μόνο σύγχυση δημιουργούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αλλά και για απόπειρα επιστροφής στο σύστημα της δεκαετίας του '80.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο θα αποδυναμώσει περαιτέρω το λύκειο, αφού δεν προβλέπει καμία βελτίωση του προγράμματος σπουδών και του παιδαγωγικού χαρακτήρα του. Παράλληλα, με τον διαχωρισμό των σχολών σε «ελεύθερης πρόσβασης» (χωρίς εξετάσεις) και σε «εισαγωγής μέσω πανελληνίων», δημιουργεί απολυτήρια δύο ταχυτήτων και υποβαθμίζει το κύρος πολλών ακαδημαϊκών τμημάτων. Ακόμα, το σχέδιο της κυβέρνησης για το λύκειο, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, αφήνει -σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση- πολλά αδιευκρίνιστα σημεία, όπως πώς θα υποβάλλονται τα μηχανογραφικά από το τέλος της Β’ Λυκείου χωρίς ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ή πώς θα γίνονται οι εξετάσεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα