«Αναζητάμε τον κύκλο της ζωής»

«Αναζητάμε τον κύκλο της ζωής»06.10.2018Τέχνες

Οι C. for Circus ανεβάζουν στο θέατρο Ανετον (8-9 Οκτωβρίου) την ανατρεπτική παράσταση «Το δαχτυλίδι της μάνας»

Συνέντευξη στην
Ελένη Σκάρπου

Kαταφθάνουν στις 8 και τις 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ανετον και είναι οι C. for Circus. Παίρνουν αφορμή από το ελληνικό έργο του 1898 για τον θάνατο ενός ποιητή και μας παρουσιάζουν «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση, σε σκηνοθεσία Παύλου

Παυλίδη.
Οι παραστάσεις δίνονται στο πλαίσιο του 1ου Θεατρικού Showcase των 53ων Δημητρίων και σίγουρα θα μας φέρουν αισιοδοξία, μεταφέροντάς μας στην παραμονή των Χριστουγέννων, κι ας είναι ακόμη φθινόπωρο. «Επιλέξαμε αυτή την παράσταση επειδή μιλά για τη ζωή. Ψάχνουμε θεματικές που μας απασχολούν και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση. Ο θάνατος θα είναι για πάντα ένα αναπάντητο ερώτημα.

Πώς αντιμετωπίζεις την απώλεια -ακόμη χειρότερα, τον δικό σου θάνατο-, αν ξέρεις ότι είναι άμεσος και αναπόφευκτος; Και, φυσικά, το πιο καίριο ερώτημα στην παράσταση: Πώς πεθαίνει ένας ποιητής; Αν και ακούγονται “βαριά” θέματα, εμείς τα έχουμε προσεγγίσει με μια γενναιόητα και μια ελαφράδα, και στήνουμε ένα μεγάλο γλέντι αποχωρισμού» λένε οι C. for Circus, που γιορτάζουν φέτος τα 10 χρόνια τους, έχοντας ξεκινήσει τον θεατρικό κύκλο τους από τη Θεσσαλονίκη και έχοντας καταλήξει να διαπρέπουν στην πρωτεύουσα.



«Οι C. for Circus, όπως όλες οι οικογένειες με το πέρασμα των χρόνων, ωριμάζουν. Μαζί με τις ιδέες τους, τις προθέσεις τους, τις σκέψεις τους, στρέφονται όλο και περισσότερο σε ζητήματα που απασχολούν έναν άνθρωπο».

Οσο για το κίνητρό τους και την έμπνευσή τους; «Κίνητρό μας είναι η ενασχόληση με τα ανθρώπινα και έμπνευσή μας το προσωπικό υλικό που κουβαλάμε. Στις πρόβες του “Δαχτυλιδιού” μάς προέκυψε ένα σύστημα που ονομάσαμε “στύλος του καφέ”, και αυτό ήταν ότι, όταν κάποιος είχε μια προσωπική ιστορία που τον συνέδεε με το θέμα του έργου το οποίο πραγματευόμασταν, δεν είχε παρά να σταθεί στο καθορισμένο μέρος, μπροστά στη βιβλιοθήκη όπου ακουμπούσαμε τους καφέδες μας, και να τη μοιραστεί. Εκεί ξετυλίχθηκαν κόσμοι απέραντοι, εικόνες πραγματικές. Ολα λιθαράκια που έχτισαν την παράσταση την οποία θα δείτε ζουν μέσα σ’ αυτήν και αποτελούν την ουσία της και την ψυχή της» λένε και είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι που έχουν μια θέση στα φετινά Δημήτρια μέσα από το showcase.

Κίνητρο για όλους τους καλλιτέχνες τα «Δημήτρια»

Τα Δημήτρια για χρόνια κοσμούν την πολιτιστική ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Φέτος υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να ακουστούν η πόλη, αλλά και οι ομάδες που συμμετέχουν στο showcase. H παρουσία ανθρώπων από καλλιτεχνικά φεστιβάλ της Ευρώπης αποτελεί κίνητρο και για τους C. for Circus. «Η επιστροφή της ομάδας στην πόλη όπου δημιουργήθηκε είναι πάντα ένα μεγάλο και ωραίο στοίχημα» επιμένουν και ψάχνουν κι εκείνοι, με τον δικό τους τρόπο, να βρουν το κομμάτι που τους αναλογεί στο θέατρο του σήμερα. «Ψάχνουμε τα όριά μας. Προσπαθούμε κάθε παράσταση να πετυχαίνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον στόχο της, να ψάχνουμε κάθε φορά και πιο βαθιά, να εξελισσόμαστε και ατομικά και ομαδικά και ως άνθρωποι. Αυτό το ταξίδι το έχουμε ξεκινήσει χρόνια τώρα, χωρίς καν να ξέρουμε την απάντηση στην ερώτηση “γιατί είναι ανάγκη να κάνω θέατρο;”, και συνεχίζουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα