Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα πάνω από τη Ρω!

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο του Τσίπρα πάνω από τη Ρω!18.04.2018Παρασκήνιο

Συνεχίζεται το μπαράζ προκλήσεων από τον «σουλτάνο»! Πρωθυπουργικό μήνυμα αποφασιστικότητας από το Καστελόριζο

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Οι Τούρκοι παρενόχλησαν το Σινούκ που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο και στη Ρω, ζητώντας μέσω ασυρμάτου από το πλήρωμα του ελικοπτέρου

να απομακρυνθεί από την περιοχή, «γιατί παραβιάζει τουρκικό εναέριο χώρο», και απείλησαν με αναχαίτιση. Το Σινούκ συνέχισε κανονικά την πορεία του, ενώ στον αέρα πέταξαν και ελληνικά μαχητικά, δημιουργώντας ασπίδα προστασίας στο πρωθυπουργικό ελικόπτερο.

Αυτό, ωστόσο, δεν απέτρεψε τουρκικά μαχητικά από το να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, να πετάξουν δύο φορές δυτικά του Καστελόριζου και τη μία να προσεγγίζουν σε απόσταση μόλις μερικών μιλίων το Σινούκ που μετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, από τη Ρω στη Ρόδο.

Πρόκειται για θρασύτατη πρόκληση, που συνηθίζουν οι Τούρκοι στην περιοχή (το έκαναν τελευταία φορά κατά την επίσκεψη του Α/ΓΕΣ στο Καστελόριζο), αλλά, όταν αυτή γίνεται σε βάρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, δείχνει ότι η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να κρατήσει ψηλά την ένταση στο Αιγαίο.
Ο Αλέξης Τσίπρας με το που προσγειώθηκε στο Καστελόριζο απάντησε στην πρόκληση, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας στην Τουρκία και υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Με την Ελλάδα δεν μπορεί να παίζει κανείς» επεσήμανε, για να συμπληρώσει: «Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή εδαφών».

Το μήνυμα του κ. Τσίπρα εστάλη στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ένα 24ωρο μετά τον ισχυρισμό του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από νησί της περιοχής των Φούρνων και συνιστά απάντηση στην πολεμική ρητορική που αναπτύσσει η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα.

«Δεν φοβάται»

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν» σημείωσε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός από το Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της Τουρκίας λόγω της θέσης του.

«Πολλές φορές σε ταραγμένες περιόδους βρισκόμαστε μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές προκλητικής και επιθετικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η ταραγμένη περίοδος που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνάδει με τις αρχές της καλής γειτονίας ούτε με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Συνέχισε στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης με την Τουρκία. «Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονές μας. Προχθές, ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο να συλλυπηθεί για μια άτυχη στιγμή για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το τηλεφώνημα Γιλντιρίμ για την τραγική απώλεια του ήρωα σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, «όχι τα προκλητικά διαγγέλματα, όχι οι προκλήσεις επιθετικότητας. Τούτη την ώρα θα έπρεπε να συζητάμε για το πώς θα αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τον τουρισμό μας, για το πώς από κοινού θα φροντίσουμε να αυξηθεί η κίνηση στο Αιγαίο, να αυξηθεί το εμπόριο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ευχαριστώντας παράλληλα τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που «φυλάττουν Θερμοπύλες» και προστατεύουν στο έπακρο τα εδάφη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Συγκινητικός φόρος τιμής στην Κυρά της Ρω

Στη Ρω μετέβη μετά το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στάθηκε πάνω από το μνημείο της Κυράς της Ρω, της γυναίκας σύμβολο (Δέσποινα Αχλαδιώτη ήταν το όνομά της) στην περιοχή, που ύψωνε καθημερινά επί 40 ολόκληρα χρόνια την ελληνική σημαία, δείχνοντας στους Τούρκους την ελληνικότητα του νησιού, και απέτισε φόρο τιμής, με τη στρατιωτική φρουρά να ψάλλει τον Εθνικό Υμνο.

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, απευθυνόμενος στην τοπική στρατιωτική δύναμη είπε: «Η παρουσία σας εδώ και η θητεία σας είναι μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά στον λαό. Αισθάνεστε το δέος της υπεράσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είχε και προσωπική συζήτηση μερικών λεπτών με τους στρατιωτικούς. Είναι η φρουρά που τη Δευτέρα του Πάσχα έβαλε με τροχιοδεικτικά πυρά κατά τουρκικού ελικοπτέρου, το οποίο πέταξε νύχτα και με σβηστά φώτα πάνω από το νησί. Η συνομιλία Τσίπρα - στρατιωτικών είχε αναφορές στο επεισόδιο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα