ΔΝΤ: Κόβει στο 2% φέτος την ανάπτυξη, πιο κοντά τα μέτρα

ΔΝΤ: Κόβει στο 2% φέτος την ανάπτυξη, πιο κοντά τα μέτρα17.04.2018Άρθρα

Πιο κοντά φέρνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 και το «πάγωμα» των αντίμετρων, καθώς μειώνει δραστικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτόν επιχειρεί

να πιέσει τους Ευρωπαίους για πιο γενναία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ρίχνει πλέον τον πήχη της ανάπτυξης στο 2% για το 2018 και στο 1,8% για το 2019, έναντι 2,6% και 1,9% αντιστοίχως, που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο.

Κυβέρνηση και Κομισιόν έκαναν αντιστοίχως τότε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% και 2,5% φέτος, αλλά στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση «ψαλίδισε» την πρόβλεψή της στο 2,3%, όπως προέκυψε από την εγκύκλιο για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στα επίπεδα του 2% τοποθετούν επίσης τη φετινή ανάπτυξη ΣΕΒ και ΙΟΒΕ.

Η χαμηλότερη ανάπτυξη θα δυσχεράνει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και θα δώσει στο ΔΝΤ έδαφος να απαιτήσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την προσεχή χρονιά (αντί για το 2020) και την αναστολή των αντίμετρων που έχουν προβλεφθεί για το 2019 (επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας, μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ενίσχυση επιδομάτων τέκνων, σχολικών γευμάτων και αύξηση vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Keywords
Τυχαία Θέματα