Οι 4+1 μοιραίοι της τραγωδίας

Οι 4+1 μοιραίοι της τραγωδίας29.07.2018Παρασκήνιο

Οι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που ήταν αρμόδιοι να προστατεύσουν τους πολίτες όχι μόνο απέτυχαν, αλλά δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη, παραμένοντας στις καρέκλες τους

Η τραγωδία στην ανατολική Αττική είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμη αγνοουμένους στα καμένα που μυρίζουν ανθρώπινη σάρκα.

Οι χαμένες περιουσίες είναι ανυπολόγιστες. Κι όμως, οι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, που ήταν βάσει νόμου αρμόδιοι να αποτρέψουν αυτήν την εθνική τραγωδία, έχουν το θράσος να

δηλώνουν ότι πήγαν όλα καλά. Είναι τα μοιραία πρόσωπα, κι όμως παραμένουν στις καρέκλες τους, σαν να μην τρέχει τίποτα. Αλλοι δίνουν συνεντεύξεις, θέλοντας να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη, και άλλοι κρύβονται πιστεύοντας ότι θα ξεχαστεί το έγκλημα. Η επόμενη ημέρα είναι αμείλικτη.

Οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες και μεταξύ των πρώτων στη λίστα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Σωτήρης Τερζούδης, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα - Νέας Μάκρης Ηλίας Ψινάκης. Ολοι δήλωναν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς, έλεγαν πως ο επιχειρησιακός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, λίγες ημέρες πριν από την τραγωδία, και αποδείχτηκε με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι δεν λειτούργησε απολύτως τίποτα.

Οι κάτοικοι αφέθηκαν αβοήθητοι στο έλεος της καταστροφικής πυρκαγιάς και η Πυροσβεστική, η Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια και οι δήμοι αρκέστηκαν στην... καταγραφή της τραγωδίας. Ακόμη και εκεί όμως έγιναν σημεία και τέρατα.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ

Θράσος, πρόκληση και ανικανότητα

Ο Νίκος Τόσκας προσπάθησε για λόγους συνειδησιακούς να βρει λάθη στο επιχειρησιακό σχέδιο της τραγωδίας, αλλά δεν βρήκε μεγάλα. Εθεσε και την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά αυτός δεν την έκανε δεκτή. Συνεπώς όλα πήγαν καλά...
Οπως τα περιέγραφε στη σύσκεψη τη νύχτα της Δευτέρας, παρουσία του πρωθυπουργού στο Συντονιστικό του Πυροσβεστικού Σώματος και παραμονές της φονικής πυρκαγιάς στη Βουλή, διαβεβαιώνοντας για την πληρότητα και την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων προς όφελος της ασφάλειας του ελληνικού λαού και της προστασίας του.
Ολα αυτά λέγονται από τον πολιτικό που προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, που όλοι μαζί, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, ενεπλάκησαν και φέρουν ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά και στη Ραφήνα.
Η συμπεριφορά του κ. Τόσκα ξεπερνά το θράσος, την πρόκληση και την ανικανότητα. Είναι επικίνδυνος. Οσο για τις ευθύνες του, ας πάει μία βόλτα στα καμένα, εκεί όπου απανθρακώθηκαν συνάνθρωποί μας, ή στο νεκροτομείο, μήπως και καταλάβει τι έκανε ή τι δεν έκανε σωστά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΑΚΗΣ

Κρυμμένος την ώρα του ολέθρου

Αφαντος παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του πύρινου ολέθρου ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος είναι κατά τον νόμο ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της κρατικής μηχανής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες.
Ωστόσο, ο κ. Καπάκης όχι μόνο δεν συντόνισε καμία ενέργεια σωστά, όπως αποδείχτηκε, αλλά παρέμεινε κρυμμένος την ώρα που καιγόταν η μισή Αττική και ανασύρονταν τα πτώματα από τις πληγείσες περιοχές, μη ενημερώνοντας τους Ελληνες πολίτες για το μέγεθος της καταστροφής.
Λίγες εβδομάδες προτού η Αττική μετατραπεί σε κόλαση, ο ίδιος «ορκιζόταν» στη Βουλή ότι η περιοχή είναι οχυρωμένη κατά των πυρκαγιών.
Ο κ. Καπάκης ήταν ο υπεύθυνος και για τις καταστροφικές πλημμύρες της Μάνδρας. Και τότε, όπως και σήμερα, δήλωνε άγνοια για τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων, ενώ φυσικά για «συγγνώμη», ούτε λόγος.
Από τη στιγμή που ο κ. Καπάκης δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί μετά τους δεκάδες νεκρούς, οφείλουν να τον στείλουν σπίτι του αυτοί που τον διόρισαν.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ

Χωρίς κανένα ίχνος ντροπής

Τι να πει κανείς για τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Σωτήρη Τερζούδη, που με θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής δήλωσε «υπερήφανος» για το επιχειρησιακό σχέδιο και τόνισε πως δεν θα άλλαζε τίποτα αν βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση...
Κι όλα αυτά όταν υπάρχουν τουλάχιστον 87 νεκροί, άγνωστος αριθμός αγνοουμένων και βεβαίως καταστράφηκαν περιουσίες. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τερζούδης παραδέχτηκε ότι υποτιμήθηκε η φωτιά στην ανατολική Αττική, καθώς το βάρος δόθηκε στην πυρκαγιά της Κινέτας και καθυστέρησε η μετακίνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ στελέχη της Περιφέρειας Αττικής «κάρφωσαν» ότι η ενημέρωση που αρχικά έδωσε το Π.Σ. ήταν πως η φωτιά θα κινηθεί προς τον Διόνυσο. Διαψεύστηκαν με δραματικό τρόπο. Δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες πάνω από τη λεωφόρο Μαραθώνος και κάηκαν ζωντανοί δεκάδες άνθρωποι.
Ο κ. Τερζούδης ως αρχηγός του Π.Σ. φέρει βαρύτατες ευθύνες για το σχέδιο εκκένωσης της περιοχής που δεν υπήρξε και για την ετοιμότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων, που αποδείχτηκε ανεπαρκής. Και, για να μην υπάρξει σύγχυση, δεν μιλάμε για ευθύνες στους πυροσβέστες. Αυτοί είναι ήρωες.

ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ

Αφαντη, όπως και στη Μάνδρα

Αφαντη ακόμη μία φορά ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της τραγωδίας η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Μέσα σε λίγους μήνες, μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, «κατάφερε» να πρωταγωνιστήσει αρνητικά σε ακόμα ένα δράμα.
«Αν δεν κάνω αντιπλημμυρικό και αντιπυρικό σχεδιασμό, θα πάω σπίτι μου» είχε πει στην αρχή της θητείας της, ωστόσο φαίνεται πως η καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά. Οι ευθύνες της είναι αδιαμφισβήτητες, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν. 4249/2014, «όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από έναν δήμο, η απόφαση (για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από μία περιοχή για λόγους προστασίας της ζωής ή της υγείας τους) λαμβάνεται από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη».
Και, εν προκειμένω, οι εμπλεκόμενοι δήμοι ήταν της Ραφήνας - Πικερμίου και του Μαραθώνα - Νέας Μάκρης. Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως από τα βασικά καθήκοντα της Περιφέρειας είναι η Πολιτική Προστασία και η ευθύνη εφαρμογής των σχετικών σχεδίων. Και εκεί η κυρία Δούρου βαθμολογήθηκε... κάτω από τη βάση.

ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ

Χωρίς συναίσθηση της αποστολής του

Ο Ηλίας Ψινάκης μένει στην Ιστορία ως ένα από τα πλέον μοιραία πρόσωπα της πολύνεκρης τραγωδίας που εκτυλίχτηκε στο Μάτι. Ως δήμαρχος Μαραθώνα - Νέας Μάκρης (όπου ανήκει το Μάτι) βαρύνεται με εγκληματικές ευθύνες και παραλείψεις, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα εντός των ορίων του δήμου που προΐσταται να υπάρχουν τα περισσότερα θύματα.
Ως δήμαρχος αποτελεί μέρος του συνολικού μηχανισμού της πολιτικής προστασίας και, όπως αποδείχτηκε, δεν είχε κανένα τέτοιο σχέδιο, πολύ περισσότερο δεν διέθετε σχέδιο εκκένωσης του οικισμού. Ταυτόχρονα, ο Ηλίας Ψινάκης αποδεικνύεται ανύπαρκτος και αδιάφορος διαχρονικά να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς. Οπως κατήγγειλε επώνυμα στη «δημοκρατία» η τοπική σύμβουλος στο Μάτι Χαρά Αλειφέρη, «τους τελευταίους δύο μήνες τον έπαιρνα συνέχεια τηλέφωνο και του έλεγα να έρθει να καθαρίσει το Μάτι από τα κλαδιά. Δεν έκανε όμως απολύτως τίποτα».
Οσο για τη διαχείριση της κρίσης, κρύφτηκε και άφησε «ακέφαλο» τον δήμο. Το γεγονός ότι οι εξοργισμένοι πολίτες τον αναζητούσαν στο δημοτικό συμβούλιο, από τις συνεδριάσεις του οποίου απουσίαζε, τα λέει όλα, όπως και το ψέμα για το καμένο σπίτι του.

Keywords
Τυχαία Θέματα