«Οχι» σε ξεπούλημα της Ιστορίας!

«Οχι» σε ξεπούλημα της Ιστορίας!04.01.2018Πρόσωπα

Πυρά Καράογλου για σκοπιανή διγλωσσία! Νέες αιχμές από Ν.Δ. για την κυβέρνηση

Την μπάλα στο γήπεδο της κυβέρνησης προσπαθεί να επαναφέρει η Ν.Δ. αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, καλώντας τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Την ίδια ώρα οι βουλευτές του κόμματος εμφανίζονται αντίθετοι με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους βόρειους γείτονες.

«Δεν είναι Μακεδόνες με την ιστορική έννοια και πρέπει να κλείσει το θέμα αυτό» τόνισε

σε συνέντευξή του ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεόδωρος Καράογλου, διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει το όνομα «Μακεδονία» στην ονομασία, απλώς και μόνο επειδή είναι γεωγραφικός ο προσδιορισμός.

Πρόθεση για λύση

Οπως φαίνεται, είπε, υπάρχει η πρόθεση να βρεθεί λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια, όμως υπάρχουν υποσχέσεις για κάποια πράγματα, όπως για το όνομα του αεροδρομίου, για αλλαγές στα βιβλία και για τη λήξη του αλυτρωτισμού, τα οποία δεν έχουν γίνει ακόμα πράξη. «Δεν θα πρέπει να ξεπουλήσουμε την Ιστορία μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες οφείλουν να παρουσιάσουν κοινή κυβερνητική θέση όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ κι αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα» ανέφερε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να είναι διασπασμένη, αλλά συνάμα να ζητάει από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί.

Εκανε, μάλιστα, λόγο για αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει στη δημοσιότητα ή έστω στα κόμματα τη θέση της κυβέρνησης. Ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «η Ν.Δ. δεν πρέπει να παίξει τον ρόλο του χρήσιμου ηλιθίου και να εμπλακεί στο Σκοπιανό», ενώ επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως θα ψηφίσει για την καρέκλα ακόμη και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Την άποψη ότι «δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επικαλείται την αντιπολίτευση και να την καλεί να πάρει θέση, χωρίς η ίδια να ανακοινώνει τη θέση της» εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος χαρακτήρισε «διπλωματική σχιζοφρένεια» τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Βέλη και από τον άγιο Σερρών

Βέλη κατά των Σκοπίων από τον μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο. Τόνισε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι «κανείς λαός δεν έχει δικαίωμα να κτίζει την Ιστορία του με λαθραία και κλεμμένα ιστορικά υλικά. Οι βόρειοι γείτονές μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν κανένα ιστορικό δικαίωμα να διεκδικούν μία ονομασία που δεν τους ανήκει».

Ετοιμοι στο ΠΑΣΟΚ να τα δώσουν όλα

Την ίδια ώρα που εμφανίζονται ως δήθεν Μακεδονομάχοι, η Φώφη Γεννηματά (φωτό) και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν στους Σκοπιανούς το όνομα «Μακεδονία». Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της κυρίας Γεννηματά, συμφωνήθηκε ότι η θέση του Κινήματος είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση.

Επίσης επισημάνθηκε, σύμφωνα με άτυπη ανακοίνωση του κόμματος, «η απαράδεκτη θέση της κυβέρνησης με τη διγλωσσία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., η οποία αντικειμενικά υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης». Οταν προκύψει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση, αναφέρουν κομματικές πηγές, «τότε το Κίνημα θα τοποθετηθεί επί αυτής, ενώ και κάθε κόμμα θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ τονίστηκε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση στην παρούσα κρίσιμη φάση δεν συνιστά υπεύθυνη στάση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Μπίστης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Παναγιώτης Ιωακιμίδης, Χρήστος Πρωτόπαππας και Παύλος Χρηστίδης.

Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στο facebook ο Σπύρος Δανέλλης, μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η τοποθέτησή του περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αναφέρει: «Φυσικά και δεν είπα ότι θα ψήφιζα για “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Είκοσι επτά χρόνια τώρα αποζητούμε σύνθετη για όλες τις χρήσεις ονομασία. Το εμπόριο του πατριωτισμού βλάπτει σοβαρά την εθνική... υγεία». Μαζί παραθέτει το ηχητικό της συνέντευξης, καθώς και παλαιότερη επιστολή που έστειλε σε 39 μαθητές του Λυκείου «Ο Κοραής», την οποία είχαν αποστείλει προς τους 374 συνυπογράφοντες το κείμενο «Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική».

Λεβέντης: Η Μακεδονία είναι η ψυχή της Ελλάδας

«Αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή» τονίζει η Ενωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων. «Αν νομίζουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν το όνομα, θα συνδέσουν το όνομά τους με ένα στίγμα ανεξίτηλο και αθεράπευτο ισόβια» τονίζει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και συνεχίζει: «Η κυρία Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι, αν δεν ψηφίσει και ο Καμμένος την παραχώρηση του ονόματος, δεν δίνουν και οι ίδιοι ψήφο. Αν συνεχίσουν τα μισόλογα, φανερώνουν ότι στηρίζουν κατ' ουσία τον Τσίπρα και φοβούνται τις εκλογές».

Κάθε κόμμα, αναφέρει η Ενωση Κεντρώων, «πρέπει να πάρει υπεύθυνη θέση γιατί μισόλογα και ήξεις αφήξεις δεν είναι τίμια στάση απέναντι στους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα». Η ψυχή της Ελλάδας, προσθέτει η ανακοίνωση, «είναι η Μακεδονία. Για να είναι η Μακεδονία δική μας, φύγανε από την Κρήτη παλικάρια και έχυσαν το αίμα τους στον Μακεδονικό Αγώνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα