Ο Τσίπρας έτοιμος να παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού

Ο Τσίπρας έτοιμος να παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού07.08.2018

Στα σκαριά η (απέλπιδα) προσπάθεια ώστε να ανατραπεί το βαρύ κλίμα για το Μαξίμου μετά τις θλιβερές εικόνες στην Αν. Αττική

Ο τελευταίος να κλείσει την... πόρτα στην κυβέρνηση, καθώς, μετά την παραίτηση του Νίκου Τόσκα και, χθες, του Γιάννη Καπάκη, αλλά και την «καρατόμηση» των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση ακόμη ενός ανασχηματισμού.

Οι επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα αποτελούν

μια απέλπιδα κίνηση του πρωθυπουργού να αντιστραφεί το εξαιρετικά βαρύ κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη φονική πυρκαγιά στη ανατολική Αττική και την εκατόμβη των νεκρών που άφησε πίσω της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μη έχοντας επιλογές, σε αυτή τη δύσκολη φάση θα επιχειρήσει μέσω αυτών των αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης να ισορροπήσει όσο γίνεται το ισχυρότατο πλήγμα που δέχτηκε η εικόνα του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, μετά τις αστοχίες και τους κάκιστους χειρισμούς που έγιναν το κρίσιμο απόγευμα και το βράδυ της 23ης Ιουλίου.

Ο ανασχηματισμός θεωρείται πλέον προ των πυλών και προσδιορίζεται από κυβερνητική στελέχη, όπως ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κοντά στις 20 Αυγούστου και πάντως πριν από τη ΔΕΘ.

Ο Νίκος Ξυδάκης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτίμησε ότι «είναι αρκετά πιθανό και πολύ φυσιολογικό» και εν συνεχεία, κάνοντας αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, πρόσθεσε:

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάνει πολλές κυβερνήσεις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου στα χρόνια που κυβέρνησε σχημάτισε 27 κυβερνήσεις. Είναι στη διακριτική ευχέρεια το πολιτικό του εργαλείο και η πολιτική προνομία ενός πρωθυπουργού να θέλει να δώσει ένα άλλο σήμα μετά την 21η Αυγούστου για μια Ελλάδα που θα είναι πιο αποφασισμένη, πιο σοβαρή».

Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται ακόμη και από κομματικά στελέχη της Κουμουνδούρου είναι εάν και κατά πόσον αυτές οι αλλαγές στα πρόσωπα αρκούν για να εξωραΐσουν την πληγείσα κυβερνητική αξιοπιστία, την ώρα μάλιστα που ολόκληρη η χώρα βοά για τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού στο Μάτι.
Αυτά τα κομματικά στελέχη ζητούν από την ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες ώστε να μπει τάξη στον χαοτικό χωροταξικό σχεδιασμό στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Ενδεικτική είναι η δήλωση του βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη, που ουσιαστικά κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να μην επιχειρήσει να αντισταθμίσει το βαρύ κλίμα με επικοινωνιακές πολιτικές, αλλά να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων για την προστασία του φυσικού τοπίου και των πολιτών.

Το κλίμα θα αντιστραφεί αν η ισχύς του νόμου γίνει πράξη για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από 100 χρόνια» τόνισε ο κ. Καραγιαννίδης. «Αυτό θα δείξει ότι βάλαμε μυαλό κι εμείς ακόμα» πρόσθεσε ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ.

----

Κατόπιν εορτής η συνάντηση με τους πυροπλήκτους

O,τι δεν έκανε με την επίσκεψή του στο Μάτι ο πρωθυπουργός το έκανε χθες στο Μαξίμου αποδεχόμενος να συναντήσει τις δύο συντονιστικές επιτροπές των πυρόπληκτων κατοίκων του Ματιού και του Νέου Βουτζά.

Η συνάντηση αυτή έγινε πάντως με πρωτοβουλία των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς, μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις 30 Ιουλίου στο Μάτι, η εν λόγω συντονιστική επιτροπή απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων αλλά και το σχέδιο αναδόμησης της περιοχής, ενώ στη συνάντηση παρευρέθησαν οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης και Χρήστος Σπίρτζης. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών και να μεταβεί στο Λαύριο, όπου θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης με υπουργούς, αυτοδιοικητικούς παράγοντες και κρατικούς αξιωματούχους.

----

Επιμένει η ΝΔ στο αίτημα για άμεσες εκλογές

Η ευθύνη για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν στις φονικές πυρκαγιές ανήκει αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα, επιμένει η Ν.Δ. και ουσιαστικά καλεί τον πρωθυπουργό σε παραίτηση και προκήρυξη εκλογών. Οι παραιτήσεις και αποπομπές κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζονται από τη Ν.Δ. ως απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών του Μαξίμου και διάσωσης του κ. Τσίπρα, ενώ και ο επικείμενος ανασχηματισμός αντιμετωπίζεται από το Μοσχάτο σαν καμένο χαρτί.

«O κ. Τσίπρας παίζει μουσικές καρέκλες επιχειρώντας να διασωθεί. Οσους ρόλους και αν αλλάξει στους συνεργάτες του, η ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα είναι δική του. Και επειδή δεν μπορεί να ανασχηματίσει τον εαυτό του, τη λύση θα τη δώσουν οι Ελληνες. Ο κ. Τσίπρας θα φύγει στις εκλογές, που πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι ακυβέρνητη πολιτεία στα χέρια μιας κυνικής παρέας που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη.

Στο ίδιο πνεύμα, ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε: «Ο ανασχηματισμός θα γίνει με αποκαΐδια. Με αναποτελεσματικούς ανθρώπους, από τους οποίους η κοινωνία έχει πάρει οριστικά διαζύγιο. Ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει και το τελευταίο κεφάλαιο πολιτικής αξίας που είχε», ενώ πρόθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τον κύκλο της.

----

Μύδροι και από τον Γερουλάνο

«Η ευθιξία ορίζει τον δημόσιο λειτουργό» τονίζει σε συνέντευξή του στο politik.gr ο Παύλος Γερουλάνος, βάζοντας στο στόχαστρο τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να μην παραιτηθεί μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οταν πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν πολιτική ευθύνη αλλά μένουν στη θέση τους, προσβάλλουν βάναυσα όχι μόνο τον θεσμό του πρωθυπουργού αλλά και τον ελληνικό λαό που τους εμπιστεύτηκε».

Προσθέτει δε ότι κανένας δεν πρέπει να φύγει από αυτό το τραγικό γεγονός χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά το πιο σημαντικό είναι, όπως επισημαίνει, «να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν και να διορθώσουμε ό,τι διορθώνεται». Ερωτηθείς και για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, τη χαρακτήρισε «σκληρή, δυσκολοχώνευτη, με θετικά μεν στοιχεία», αλλά που -όπως υποστηρίζει- αφήνει ανοιχτά σε ερμηνείες ακραίων ευαίσθητα θέματα, όπως της ταυτότητας και της γλώσσας.

----

Κούνησε μαντίλι (καθυστερημένα) και ο Ι. Καπάκης

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το πρωί -όπως αναμενόταν- ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, 14 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 91 άνθρωποι. Ο κ. Καπάκης είναι ο τέταρτος άμεσα εμπλεκόμενος στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική που είτε παραιτείται είτε καρατομείται. Την αρχή έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Τόσκας, που παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ενώ την Κυριακή σε έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) καρατομήθηκαν οι αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα 24ωρα προτού ο Γιάννης Καπάκης υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη η απομάκρυνσή του από την Πολιτική Προστασία θεωρούνταν βέβαιη, καθώς το κλίμα είχε βαρύνει πάρα πολύ μετά τις αστοχίες που χρεώθηκε για τη διαχείριση της κρίσης στο Μάτι. Ταυτόχρονα, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ταφύλλης. Θεωρείται ιδιαίτερα έμπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθώς, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει πλούσια επιχειρησιακή εμπειρία και πολυετή ενασχόληση τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και σε θέματα διοίκησης. Ο Γιάννης Ταφύλλης από τον Δεκέμβριο του 2017 διευθύνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στο πλαίσιο το οποίου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέλαβε τον συντονισμό δράσης για την αναμόρφωση του Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας. Εχει διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής. Γνωρίζει σε βάθος τόσο το πλαίσιο συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας όσο και τις ανάγκες της σε σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών.

----

Ρουκέτα Δημαρά για αποχώρηση των Οικολόγων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της αποχώρησης των Οικολόγων από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς.

Αιτία αποτελούν η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική και οι κυβερνητικές δράσεις και παραλείψεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας με επίκεντρο τα πολεοδομικά ζητήματα.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κυβερνητικός βουλευτής Γιώργος Δημαράς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα σε τρεις μήνες και θα επανατοποθετηθούμε μετά. Δεν θα ταυτιστούμε με ευθύνες που δεν μας ανήκουν. Το πανελλαδικό συμβούλιο που συνεδρίασε ζητεί συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαοτική δόμηση, να γίνει αναστολή της εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως οι κατεδαφίσεις. Ζητούμε αναβάθμιση της σχέσης της οικολογίας με την κυβέρνηση».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Δημαράς άσκησε κριτική στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη σημειώνοντας ότι «δεν τόλμησε η κυβέρνηση στα θέματα αυθαιρέτων και της εκτός σχεδίου δόμησης» και επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον κ. Σταθάκη ότι «στα θέματα πολεοδομίας δεν έκανε τίποτα και έχει ευθύνες γι' αυτό. Εγώ το έχω επισημάνει αυτό εδώ και καιρό». Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η κυβέρνηση δεν άλλαξε κάτι όσον αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Εκανε ανακατανομή προστίμων, δεν προστέθηκαν νέα αυθαίρετα».

Τέλος, ο Γιώργος Δημαράς σημείωσε ότι υπάρχουν ευθύνες καθώς «υπάρχει ζήτημα με την εκκένωση της περιοχής (σ.σ.: στο Μάτι)».

----

Μηνύσεις από Ζωή κατά παντός υπευθύνου

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, κατέθεσε χθες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτό) μαζί με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κίνησης Διαμαντή Καραναστάση. Η μήνυση αφορά τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της έκθεσης σε κίνδυνο, της παράλειψης και της απόπειρας συγκάλυψης. Με αυτή στρέφονται, όπως είπε και σε δήλωσή της η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατά κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών προσώπων, καθώς και κατά υπηρεσιακών παραγόντων, των οποίων πράξεις και παραλείψεις συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατο δεκάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Σε ανακοίνωσή της η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι ζητεί δικαιοσύνη και αλήθεια για τους πολίτες αυτής της χώρας, για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας και τις οικογένειές τους, για τους τραυματίες αλλά και για όσους κατάφεραν και γλίτωσαν. «Η ανήθικη και άτιμη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη γκρεμίζοντας σπίτια για να ξεχαστούν οι νεκροί, δεν θα περάσει» αναφέρει, μεταξύ άλλων. Η μηνυτήρια αναφορά της κυρίας Κωνσταντοπούλου αναμένεται να συσχετιστεί στη μεγάλη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, ζωή κωνσταντοπούλου, συριζα, ΔΕΘ, ξυδάκης, παπανδρεου, ελλαδα, υπουργοι, νεα δημοκρατια, λύση, εκλογες, γερουλανος, ΠΑΣΟΚ, κυσεα, συγκεκριμένο, αυθαιρετα, νέα, αθηνα, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, ανασχηματισμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, πυρκαγιες, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, νομιμοποιηση αυθαιρετων, γνωμη, εικονες, ηγεσια, πλαισιο, ωρα, ανδρεας παπανδρεου, αττικη, βοα, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, δημοσιο, δηλωση, δικη, δωσει, εγινε, ειπε, εν λόγω, ερευνα, εσωτερικων, ευθυνη, ζωη, ιδιο, υφυπουργος, θεωρητικο, εικονα, ισχυς, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κυρια, κλιμα, λαθη, λαυριο, λύση, μαξιμου, ματι, μηνες, μοσχατο, μαρια, μυαλο, μηνυση, ξυδάκης, ουσιαστικα, πολιτεια, πορτα, πρωι, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σπιτια, σχεδιο, φορα, χρηστος, ανηκει, εφαρμογη, ευχερεια, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, νεκροι, παυλος, σημα, θεματα, θετικα, χαοτικο, χερια
Τυχαία Θέματα