Ο Τσίπρας χάρισε το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς!

Ο Τσίπρας χάρισε το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς!26.03.2018ΣΥΡΙΖΑ

Σε συνέντευξη Τύπου βιάστηκε να βαφτίσει «Gorna Makedonija» το κρατίδιο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων

Δώρο στα Σκόπια έσπευσε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας το όνομα «Μακεδονία», τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για την επίλυση

του προβλήματος, σε συνδυασμό με τα θέματα της ταυτότητας και της εξάλειψης του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Η σπουδή του Ελληνα πρωθυπουργού να ονομάσει τη γειτονική χώρα Gorna Makedonija (Ανω Μακεδονία) προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ., ενώ το συγκεκριμένο όραμα έσπευσε να απορρίψει και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου των Σκοπίων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, είπε: «Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija».

Πρόσθεσε μάλιστα «και αυτό έχει μια αξία να το δείτε όλοι σας, διότι κάποιοι νομίζουν ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο εδώ το χρησιμοποιούν πάνω από μία 25ετία, να μην πω μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Πριν απαντήσει στα ερωτήματα της δημοσιογράφου των Σκοπίων, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να... μετριάσει κάπως τις εντυπώσεις: «Ή, εν πάσει περιπτώσει, οποιοδήποτε άλλο όνομα από κοινού συμφωνήσουμε. Δεν προκρίνω το Gorna. Μπορεί να συμφωνήσουν οι ΥΠΕΞ κάτι άλλο».

Γκάφα

Η δήλωση του κ. Τσίπρα, ωστόσο, σχολιάζεται αν όχι ως ξεπούλημα του ονόματος «Μακεδονία» στα Σκόπια, τουλάχιστον ως μια γκάφα ολκής, αφού η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να ανοίγει τα χαρτιά της σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη λύση του ονόματος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί όταν εξαρχής έχει -από τις Βρυξέλλες μάλιστα- αποκαλύψει το όνομα που δέχεται η κυβέρνηση, και συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών δεν ανοίγει, αντίθετα, τα χαρτιά του, αναγνωρίζει τις δυσκολίες και λέει πως αυτοί που καίγονται να μπουν στο ΝΑΤΟ είναι οι Σκοπιανοί, ενώ «εμείς μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς λύση»...

«Αλέξη, σοβαρέψου» η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Ελλειψη σοβαρότητας, ανευθυνότητα και επιπολαιότητα καταλογίζει στον πρωθυπουργό η Ν.Δ. με αφορμή την απάντηση-ευχή του Αλέξη Τσίπρα σε Σκοπιανή δημοσιογράφο να εκπροσωπεί την «Gorna Makedonija» στις επόμενες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού και τον κάλεσε «να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γειτονικής χώρας χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της. «Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να αστειεύεται με επιπολαιότητα και ρηχότητα για τόσο σοβαρά θέματα» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι δεν είναι στιγμές για αστεία, την ώρα που «οι κυβερνώντες κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση οδυνηρού συμβιβασμού».

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει το Μοσχάτο στις εξελίξεις με την ΠΓΔΜ είναι και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και από τις Βρυξέλλες, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη και το ταξίδι του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., «βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο», και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε συζήτηση για το όνομα αν δεν αντιμετωπιστούν ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

«Δεν συναινούμε» λένε οι ΑΝ.ΕΛ.!

Διαφωνούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με το «Gorna Makedonija», στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κατσίκης (φωτό) επανέλαβε τη θέση του κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει, δηλαδή, στο να περιλαμβάνεται στην ονομασία της ΠΓΔΜ ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό του.

«Είμαστε κάθετοι εξαρχής σε ό,τι λέμε γι’ αυτό το θέμα. Δηλαδή, πουθενά δεν θέλουμε τον όρο Μακεδονία, ούτε το Gorna Makedonija ούτε το πέρα Makedonija» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Αλλά και ο Δημήτρης Καμμένος, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε: «Δεν κατανοώ τη σκοπιμότητα της αναφοράς από τον πρωθυπουργό... Φάνηκε σαν να είναι επίσημη θέση».

Στο μεταξύ, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος χαρακτήρισε ομηρία την κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη και σχολίασε ότι ήταν άστοχο από μέρους του πρωθυπουργού να αναφερθεί στην ονομασία «Gorna Makedonija». «Δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο να δείχνουμε τόση προσήλωση, καθώς το όνομα θα είναι σύνθετο. Δεν πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε λύση του Σκοπιανού» τόνισε.

Πανικός βουλευτών για τα εξώδικα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το περιεχόμενο των εξώδικων που απέστειλαν οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και για το έντονο παρασκήνιο που συνόδευσαν την παραλαβή τους από τους φοβισμένους βουλευτές μπροστά στην κατακραυγή για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

Η προειδοποίηση προς τον πολιτικό κόσμο ότι η αποδοχή της «σύνθετης ονομασίας» χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα συνιστά εσχάτη προδοσία, με βάση τα όσα προβλέπουν τα άρθρα του Ποινικού Κώδικα 134 και 138, με αντίστοιχες ποινές για το πρώτο την ισόβια κάθειρξη και για το δεύτερο τη θανατική ποινή, έχει θορυβήσει τους βουλευτές και έχει προκαλέσει τον πανικό. Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της αναταραχής, που ορισμένοι έψαξαν τρόπους για να μην παραλάβουν το εξώδικο.

Η αρχή έγινε από τους κυβερνητικούς βουλευτές, που ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι θα ζητήσει κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων «κατά των εξώδικων».
Επεται συνέχεια, καθώς από σήμερα θα πρέπει να αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα εξώδικα και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα