Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι δύσκολος!

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι δύσκολος!15.11.2017Άρθρα

Φορολογική κόπωση διαπιστώνει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη φθινοπωρινή έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χθες και η οποία προειδοποιεί ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι «η ενδεχόμενη παράταση ενός καθεστώτος οιονεί στασιμότητας, με παρατεταμένη περίοδο χαμηλών ρυθμών μεγέθυνσης».

Σύμφωνα με το συμβούλιο, «η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με την υστέρηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση και επιτήρηση, διότι στοιχειοθετεί σοβαρή ένδειξη φορολογικής κόπωσης».

Η έκθεση χαρακτηρίζει «πολύ απαιτητικό» τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και σημειώνει ότι «εξαρτάται πρωτίστως από την επίτευξη υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης της τάξεως του 2,4%». Οσον αφορά τη φετινή χρονιά, αναφέρει πως, παρότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη ύψους 1,8% «βρίσκεται στο ανώτατο εύρος των τιμών των ανεξάρτητων προβλέψεων του Συμβουλίου, το κεντρικό σενάριο είναι πιο μετριοπαθές».

Οι αναλυτές του συμβουλίου αποδίδουν τις «αξιόλογες δημοσιονομικές επιδόσεις» του 9μηνου του 2017 σε έξι παραμέτρους: (α) Στην αύξηση, έστω και συγκρατημένη, των εισοδημάτων λόγω της μείωσης της ανεργίας, (β) στην ήπια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, (γ) σε δημοσιονομικά μέτρα που απέδωσαν εντός του 2017, (δ) στην εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, (ε) στην αύξηση των εισπράξεων παλαιού και νέου ληξιπρόθεσμου χρέους και (στ) στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα