Ο «Δίσκος της Φαιστού» αποκτά τώρα φωνή

Ο «Δίσκος της Φαιστού» αποκτά τώρα φωνή05.02.2018Τέχνες

Ομιλία Ουαλού γλωσσολόγου

Μια ξεχωριστή ομιλία, στην οποία θα αποκαλυφτούν τα «μυστικά» του Δίσκου της Φαιστού, θα δώσει ο Ουαλός γλωσσολόγος και καθηγητής - ερευνητής δρ Γκάρεθ Οουενς, ο οποίος μελετά τον δίσκο επί σειρά ετών. Την προσεχή Τετάρτη ο διαπρεπής επιστήμονας θα μιλήσει στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, σε μια εκδήλωση που έχει τον τίτλο «Η φωνή του Δίσκου της Φαιστού».

Ο

γλωσσολόγος, ο οποίος εδώ και 30 χρόνια ζει στην Κρήτη, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι μαζί με τον καθηγητή Φωνητικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν έχει προχωρήσει στην «ανάγνωση» του δίσκου σε ποσοστό 99%.

«Διαβάζουμε τον Δίσκο της Φαιστού με τις φωνητικές αξίες της Γραμμικής Β και με τη βοήθεια της συγκριτικής γλωσσολογίας, δηλαδή συγκρίνοντας με άλλες συγγενικές γλώσσες από την ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών. Το να διαβάζουμε κάτι, όμως, δεν σημαίνει κατανόηση» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας:

Ο Δίσκος της Φαιστού είναι γραμμένος στη μινωική γραφή, που καταγράφει τη μινωική γλώσσα. Πρόκειται για το καλύτερο δείγμα “κρητικών ιερογλυφικών”, σε εισαγωγικά πάντα, γιατί δεν πρόκειται για το σύστημα γραφής της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι λάθος η ονομασία. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι και συλλαβική γραφή, όπως είναι η μινωική Γραμμική Α».

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: www.media.ekt.gr/live. Ωρα έναρξης: 17.30.

Keywords
Τυχαία Θέματα