Ο Χρήστος δεν θα παρελάσει μόνος

Ο Χρήστος δεν θα παρελάσει μόνος22.03.2019Περιφέρεια

Ο μοναδικός μαθητής των Αρκιών θα έχει δίπλα του δέκα παιδιά από τη Σύρο

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Με τη λαμπρότητα που ταιριάζει στην περίσταση και ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τη μνήμη του ένδοξου αγώνα των Ελλήνων απέναντι στον τουρκικό ζυγό θα πραγματοποιηθεί φέτος η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στους ακριτικούς Αρκιούς. Ο 9χρονος Χρήστος

Καμπόσος -ο μοναδικός μαθητής του νησιού- κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη θα παρελάσει στο μικρό λιμάνι έχοντας μαζί του για πρώτη φορά και άλλους 10 μαθητές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, που με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα δώσει άλλη πνοή στο ακριτικό νησί.

«Ο Χρήστος είναι πολύ χαρούμενος με αυτή την εξέλιξη. Οχι μόνο διότι για πρώτη φορά δεν θα παρελάσει μόνος του, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, αλλά και επειδή θα του δοθεί η ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί με άλλα παιδιά για τρεις ημέρες» αναφέρει στη «δημοκρατία» η Θεσσαλονικιά, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών δασκάλα του Μαρία Τσιαλέρα.

Η ίδια μαζί με τον μικρό μαθητή ολοκλήρωσαν τον στολισμό του μικρού σχολείου, όπου το Σάββατο το πρωί θα ξεναγήσουν τους Συριανούς μαθητές. Ελληνικές σημαίες, χάρτης της Ελλάδας με τις περιοχές όπου δόθηκαν οι μεγάλες μάχες, φωτογραφίες των ηρώων της Επανάστασης, ένα μεγάλο πανό με το εθνικό σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος», καθώς και μια εικόνα της Μεγαλόχαρης -ελέω Ευαγγελισμού- κοσμούν από προχθές τη μικρή σχολική αίθουσα, όπου καθημερινά η κυρία Τσιαλέρα παραδίδει μαθήματα στον Χρήστο.

«Οι λιγοστοί κάτοικοι των Αρκιών είναι ευχαριστημένοι με το γεγονός αυτό και ανυπομονούν να έρθει το πρωί της 25ης για να χειροκροτήσουν τα παιδιά. Δυστυχώς, οι ημέρες των εθνικών επετείων δεν ήταν τόσο χαρμόσυνες εδώ, διότι έκανε παρέλαση μόνο ένα παιδί. Φέτος θα είναι μεγάλη γιορτή για το νησί, καθώς θα στηθεί μεγάλο γλέντι, με τραγούδια, παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα» σημειώνει η κυρία Τσιαλέρα.

Ερείπιο

Την ίδια ώρα, η δασκάλα απευθύνει έκκληση για άμεση επισκευή του σχολικού κτιρίου, στο οποίο, εκτός από την παράδοση των μαθημάτων που γίνεται καθημερινά, ζει και η ίδια. Το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας επιδείνωσε την κατάσταση του σχολείου, στο οποίο είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες εκείνοι που φυλάττουν «Θερμοπύλες».

«Οι τοίχοι στην αίθουσα είναι γεμάτοι μούχλα, τα παράθυρα δεν κλείνουν, ενώ στο δικό μου δωμάτιο έπεσε σοβάς πάνω στο κρεβάτι. Το περιβάλλον είναι πολύ ανθυγιεινό λόγω της μούχλας, ενώ ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μας» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα