Νερό στον μύλο της Ν.Δ. εξακολουθεί να ρίχνει ο Βαρουφάκης

Βάζει και τον Τσίπρα σε θέση απολογούμενου, αφού ο Μητσοτάκης τον εγκαλεί ότι θέλει να συνεργαστούν για να ξανακλείσουν τις τράπεζες

Νερό στον μύλο του Μαξίμου και του πρωθυπουργού εξακολουθεί να βάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, εγκλωβίζοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεινά απολογητική θέση, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εγκαλεί ότι θέλει να συνεργαστεί ξανά μαζί του για να ξανακλείσει τις τράπεζες,

όπως το 2015.

Επαναφέροντας στη συλλογική μνήμη τις μαύρες μέρες που οι πολίτες στήνονταν από τα χαράματα έξω από τα ΑΤΜ των τραπεζών, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επιμένει να συντηρεί το σενάριο του κλεισίματος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο πληρωμών το οποίο διαστρέφουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

«Εχει αρχίσει ήδη η γνωστή μαύρη προπαγάνδα, ότι δηλαδή θα κλείσουμε τις τράπεζες, θα τινάξουμε τη χώρα στον αέρα και θα βγάλουμε τη χώρα από την Ευρώπη» είπε χθες από την αίθουσα του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, σημειώνοντας: «Εμείς χαιρετίζουμε τη διαστρέβλωσή τους και το μίσος τους και προχωράμε με γνώμονα τις πολύ σοβαρές προτάσεις που καταθέτουμε τέσσερα χρόνια, έχοντας ήδη μια προϊστορία στη Βουλή».

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για το σύστημα «Δήμητρα», όπως ονομάζει το σχέδιό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε συγκεκριμένα: «Εχουμε κάνει παρουσιάσεις, έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου γι’ αυτό, από τον Δεκέμβριο του 2020, και τώρα τα τρολ της Ν.Δ. το ανακάλυψαν».

Στο πλαίσιο αυτό συμπλήρωσε: «Είναι ένα ιδιαίτερα τεχνοκρατικά άρτιο σύστημα, συγκροτημένο και καλά δουλεμένο, το οποίο θα έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, το οποίο δεν περνά μέσα από τις τράπεζες, δεν περνά από την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν περνά μέσα από την ΕΚΤ, αλλά στήνεται πάνω στο TAXISnet και επιτρέπει δωρεάν συναλλαγές στους πολίτες μέσα από το ίδιο λογισμικό σύστημα που τώρα χρησιμοποιείται μόνο από την ΑΔΑΕ. Επίσης, αν υπάρξει μια τραπεζική κρίση, απαλύνεται το κόστος της κρίσης για τους πολίτες».

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και πρόσθεσε: «Δύο χρόνια καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό κίνημα, κόμμα, οργάνωση να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι χωρίς κόκκινες γραμμές και να γίνει μια συζήτηση προεκλογικά. Διότι μετεκλογικά δεν μπορεί να γίνει μια συζήτηση μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, αφού είναι αδύνατον να υπάρξει μια σοβαρή σύγκληση σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Είπαμε “όχι” και κλείσαμε το παράθυρο. Δεν θα δώσουμε τις ψήφους μας για να γίνουν υπουργοί».

Για το ίδιο θέμα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ακης Σκέρτσος δήλωσε χθες: «Εγώ θα κρατήσω αυτό το οποίο έχει πει ο κ. Τσίπρας σε μια από τις πιο σοβαρές και έγκριτες εφημερίδες, την “Καθημερινή της Κυριακής”. Είπε ότι “άλλα λέμε προεκλογικά, στο πλαίσιο των προεκλογικών τακτικισμών”’ -9 Απριλίου το είπε αυτό- “και άλλα γίνονται μετά τις εκλογές”. Συνεπώς δεν πιστεύουμε τίποτα από αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας».

Αντιθέτως, παρατήρησε: «Υπάρχει στο τραπέζι ως ορατό και εφικτό σενάριο η δημιουργία ενός μετώπου από την αντιπολίτευση με αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν μέσα τους τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες. Μας μίλησε χθες για το σχέδιο “Δήμητρα”, για ένα εναλλακτικό νόμισμα το οποίο θέλει να φέρει στο τραπέζι. Ολα αυτά είναι θέματα που πρέπει να απασχολήσουν τους εταίρους αυτού του σχήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα