Να ακυρωθούν οι δρακόντειοι όροι του βοηθήματος ανεργίας

Να ακυρωθούν οι δρακόντειοι όροι του βοηθήματος ανεργίας19.11.2018Οικονομία

Αιτήσεις κατά της Υ.Α. από δικηγόρους και μηχανικούς

Αιτήσεις ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης για τη χορήγηση βοηθήματος ανεργίας στους άνεργους και υποαπασχολούμενους επιστήμονες - ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ κατέθεσαν οι ηγεσίες του ΔΣΑ και του ΤΕΕ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, από την ανάλυση της πρόσφατης

Υ.Α. προκύπτει ότι με τις αυστηρές προϋποθέσεις αποστερεί το βοήθημα σχεδόν από το σύνολο των άνεργων ή υποαπασχολούμενων δικηγόρων. Χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με την Ενωση Εμμισθων Δικηγόρων, «είναι αυτή των δικηγόρων του Κτηματολογίου, των οποίων οι συμβάσεις λύθηκαν και οι οποίοι δεν μπορούν να εισπράξουν το βοήθημα, διότι εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια».

Ο ΔΣΑ και το ΤΕΕ προσβάλλουν, μεταξύ άλλων, το σημείο της υπουργικής απόφασης το οποίο θέτει για τη χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας την -επιπλέον- προϋπόθεση της μη άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας για ένα εξάμηνο προ της υποβολής της αίτησης για τους «υποαπασχολουμένους». Ως «υποαπασχολούμενοι» νοούνται όσοι έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος που δεν υπερβαίνει το 60% του βασικού μισθού άγαμου μισθωτού σε ετήσια βάση (4.219,78 ευρώ).

Με αυτό τον τρόπο, αναφέρει η ΕΕΔ, «η Υ.Α. εξομοιώνει τους υποαπασχολουμένους με όσους διέκοψαν τη δραστηριότητά τους. Ετσι, στερεί το επίδομα από επιστήμονες οι οποίοι καλούνται με ετήσιο καθαρό εισόδημα 4.219,78 ευρώ να πληρώσουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και έξοδα διαβίωσής τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Να ακυρωθούν οι δρακόντειοι όροι του βοηθήματος ανεργίας,