«Μισές» λύσεις Βούτση με τον φόβο της πρότασης μομφής

«Μισές» λύσεις Βούτση με τον φόβο της πρότασης μομφής04.02.2019Πρόσωπα

Σκέψεις διατήρησης των προνομίων για τους αρχηγούς, ακόμη κι αν έχει διαλυθεί η Κ.Ο.

Εντονο άρωμα... πρότασης μομφής της Ν.Δ. στον Νίκο Βούτση αναδύεται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή αφενός την προτροπή του προέδρου της Βουλής στον Θανάση Παπαχριστόπουλο να μην παραιτηθεί ώσπου να ψηφιστεί το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

και αφετέρου τις επικείμενες αλλαγές που σκοπεύει να προτείνει για να «σώσει» τον Πάνο Καμμένο.

Με τη Ν.Δ. να έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τους ΑΝ.ΕΛ. να δηλώνουν ότι θα εξετάσουν πιθανή υπερψήφιση πρότασης μομφής συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η αρμόδια Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, στην οποία -αν και έχει εντελώς διαφορετική ατζέντα- θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης και σύνθεσης των κοινοβουλευτικών ομάδων, εξηγώντας ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή του ελάχιστου ορίου των πέντε βουλευτών. Προανήγγειλε, ωστόσο, αλλαγές για την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών τους που μπαίνουν στη Βουλή, αλλά στην πορεία χάνουν την κοινοβουλευτική ομάδα τους, επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ που θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς να διατηρούν τα προνόμιά τους.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όσοι αρχηγοί μένουν με λιγότερους από πέντε βουλευτές θα μπορούν εφεξής -αν περάσει η εισήγηση Βούτση- να κρατάνε μετακλητούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και τα γραφεία τους, ενώ θα εξακολουθούν να μιλούν στην Ολομέλεια ως πολιτικοί αρχηγοί. Ωστόσο, θα θεωρούνται οι ίδιοι και οι «σύντροφοί» τους ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ θα χάνουν και τους αντιπροέδρους τους στη Βουλή. Πάντως, ο Πάνος Καμμένος δεν δείχνει και ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τη μεσοβέζικη λύση που φαίνεται να προκρίνει ο κ. Βούτσης, ενώ και η Ν.Δ. μιλά για «πρωτοφανές ολίσθημα».

Ο ίδιος ο κ. Βούτσης πέταξε το γάντι στη «γαλάζια» παράταξη, σημειώνοντας πως έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές. Από τη Λαμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, αλλάζοντάς τον. Δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι «εκβιαζόμενος» πρωθυπουργός, άρα επικίνδυνος, αφού δεν γνωρίζει ότι «ο εκβιαστής δεν σταματά ποτέ να εκβιάζει».

Keywords
Τυχαία Θέματα