Μπ. Τζόνσον: «Προτιμώ να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι»

Μπ. Τζόνσον: «Προτιμώ να βρεθώ νεκρός σε χαντάκι»06.09.2019Πρόσωπα

Αποκλείει κάθε συζήτηση για Brexit μετά τις 31 Οκτωβρίου. Επιμένει και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Από τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Αποφασισμένος να συνεχίσει στη γραμμή που χάραξε από την αρχή, επιδιώκοντας ένα σκληρό Brexit έως την τελευταία στιγμή, εμφανίστηκε χθες ο Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια ομιλίας του σε αστυνομικούς στο Γιόρκσαϊρ της Βρετανίας.

Τόνισε δε ότι προτιμά να βρεθεί «νεκρός στο χαντάκι» παρά να αναβάλει την ημερομηνία του Brexit, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι

θα πρέπει να γίνουν εκλογές στα μέσα Οκτωβρίου για να αποφασίσει ο λαός την πορεία της χώρας.

«Πρέπει να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά και ενώ δεν είχαν περάσει παρά μόνο λίγες ώρες μετά τη νέα ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία ενέκρινε νομοσχέδιο που τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή διάρκειας τριών μηνών για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Θέλουμε εκλογές στις 15 Οκτωβρίου» επανέλαβε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «δεσμεύεται» πως αυτές θα διεξαχθούν πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. (17-18 Οκτωβρίου), μια και ο λαός είναι αυτός που θα απαντήσει στο ερώτημα για το «αν θα πρέπει να μείνουμε στην Ε.Ε. και μετά την 31η Οκτωβρίου».

Όσο για το αν υπόσχεται ότι δεν θα καθυστερήσει το Brexit, ζητώντας αναβολή από τους Ευρωπαίους; «Ναι, μπορώ (να το υποσχεθώ). Προτιμώ να με βρουν νεκρό σε χαντάκι» υπογράμμισε ο Τζόνσον.

Με τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να βρίσκονται «σε καθεστώς παράλυσης», όπως φέρεται ότι δήλωνε χθες, σύμφωνα με τους «Financial Times», ο Μισέλ Μπαρνιέ σε Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ενδιαφέρον όλων μεταφέρεται για τη Δευτέρα.

Το στίγμα έδινε χθες ο υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που δήλωνε ότι οι Βρετανοί βουλευτές στις αρχές της εβδομάδας θα ψηφίσουν επί μιας άλλης πρότασης για το αν πρέπει ή όχι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Το Εργατικό Κόμμα επέμενε και χθες στη γραμμή του, ότι δεν θα υποστηρίξει δηλαδή τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ώσπου να εγκριθεί το σχέδιο νόμου που έχει σκοπό να εμποδίσει μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία στο τέλος Οκτωβρίου - κάτι που αναμένεται εντούτοις να συμβεί τη Δευτέρα.

Χθες η συζήτηση για αυτό διεξαγόταν στη Βουλή των Λόρδων, η οποία ανακοίνωσε ότι η τροπολογία θα βρίσκεται το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα