Μήνυμα Παυλόπουλου σε όλους τους γείτονες

Μήνυμα Παυλόπουλου σε όλους τους γείτονες14.03.2018Πρόσωπα

Νέα αυστηρά μηνύματα προς Τουρκία και Σκόπια εξέπεμψε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από την Τουρκία τον ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του διεθνούς δικαίου, άρα και της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1974, οι οποίες -όπως είπε- δεν επιδέχονται αναθεώρησης

ή επικαιροποίησης.

Για τα Σκόπια

Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε τη νατοϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο αυτό προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό». Σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του, και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

«Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Επιπλέον δε θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» επισήμανε.
Στο μεταξύ, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Βουκουρέστι, όπου συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι, ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από την πρωθυπουργό της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα.

Τέλος, το θέμα της κράτησης των δύο στρατιωτικών μας από τους Τούρκους έθεσε η Νίνα Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή παρέμβασή της αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου για τη δίκαιη, ταχεία και διαφανή απονομή Δικαιοσύνης στους δύο Ελληνες, οι οποίοι κρατούνται για μεθοριακό συμβάν χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα