Από το 2019 (και βλέπουμε) οι χωριστές φοροδηλώσεις

Από το 2019 (και βλέπουμε) οι χωριστές φοροδηλώσεις14.03.2018Οικονομία

Δεν προλαβαίνει φέτος η ΑΑΔΕ να επιλύσει σειρά τεχνικών προβλημάτων που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ για τους συζύγους

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Από του χρόνου και βλέπουμε... για τη δυνατότητα των συζύγων να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φαίνεται ότι δεν προλαβαίνει να προβεί φέτος στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για να επιλύσει σειρά τεχνικών προβλημάτων που προκαλεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ.


Με βάση την απόφαση αυτή, οι σύζυγοι -εφόσον ένας από τους δύο το επιθυμεί- μπορούν να υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση και να έχουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα. Ομως στην πράξη δεν είναι τόσο εύκολο να διαχωριστούν οι δηλώσεις. Και αυτό γιατί:

• Τι θα γίνει με τους κοινούς κωδικούς για τις αποδείξεις; Υστερα από δύο χρόνια ενεργοποιούνται φέτος οι κωδικοί 049-050 και περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα και οι οποίοι εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636-9.550 ευρώ. Στο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

• Τι θα γίνει με τα επιδόματα που δίνονται με βάση το κοινό οικογενειακό εισόδημα; Τα δύο μέλη του ζευγαριού θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, ωστόσο στο τέλος αυτές οι δύο δηλώσεις θα πρέπει να συνδέονται προκειμένου να μπορούν να είναι δικαιούχοι των διάφορων επιδομάτων.

• Τι θα γίνει με την πρώτη κατοικία; Εφόσον η πρώτη κατοικία θα δηλώνεται από έναν εκ των δύο συζύγων, αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στον άλλο σύζυγο να εκμεταλλευτεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς και για κάποιο άλλο ακίνητο;

• Τι θα γίνει με τα τεκμήρια; Εάν σήμερα ένας από τους δύο πιάνεται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, τότε μπορεί ο άλλος σύζυγος να καλύψει με τα εισοδήματά του τη διαφορά που προκύπτει για να μην επιβαρυνθεί ο άλλος. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί αυτό σε ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις; Σήμερα κατά την εκκαθάριση της δήλωσης των συζύγων ο φόρος εισοδήματος, τα τέλη και οι εισφορές υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου, ενώ τυχόν ζημίες του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα