Μια έκθεση για τον «ζωγράφο της θάλασσας»

Μια έκθεση για τον «ζωγράφο της θάλασσας»04.01.2018Τέχνες

Αφιέρωμα του Ιδρύματος Θεοχαράκη (με περισσότερους από 70 πίνακες) στον σπουδαίο εικαστικό Κωνσταντίνο Βολανάκη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στις δημιουργίες του χώρεσε όλη η ήρεμη ομορφιά των ελληνικών θαλασσών. Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο κορυφαίος θαλασσογράφος της νεοελληνικής ζωγραφικής, είναι ο πρωταγωνιστής της νέας μεγάλης έκθεσης που διοργανώνει το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, αρχής γενομένης από τις 25 Ιανουαρίου.

Το

αφιέρωμα, το οποίο ρίχνει φως σε όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του σπουδαίου ζωγράφου, έχει τον τίτλο «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» και περιλαμβάνει περισσότερους από 70 πίνακες του εικαστικού, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τις συλλογές του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη». Η εν λόγω έκθεση, μάλιστα, έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την τελευταία παρουσίαση έργων με θέματα τη θάλασσα, το αφιέρωμα με τίτλο «Παρά θίν' αλός», στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί αριστουργήματα πολλών σημαντικών ζωγράφων, όπως των Βασίλειου Χατζή, Ιωάννη Αλταμούρα, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Στην Καλών Τεχνών

Ο Βολανάκης, γνωστός και ως «ζωγράφος της θάλασσας», σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου στο πλευρό του Karl von Piloty. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, διορίστηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ, παράλληλα, παρέδιδε μαθήματα και στο Καλλιτεχνικό Κέντρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 1895 στον Πειραιά.

Η σημαντική εκθεσιακή δραστηριότητά του είχε σημαδευτεί από πολλές επιτυχίες και διακρίσεις, ενώ είχε λάβει μέρος και στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το 1866 η αυστριακή κυβέρνηση με θέμα τη «Ναυμαχία της Λίσας». Το έργο που φιλοτέχνησε ο Βολανάκης για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό παρουσιάστηκε το 1868 στην Καλλιτεχνική Εκθεση της Βιένης και εν συνεχεία αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ, ενώ ένας άλλος πίνακάς του, στον οποίο απεικονίζεται η «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ», είχε αγοραστεί από το υπουργείο Ναυτικών της Αγγλίας. Για τις μοναδικές ζωγραφικές απεικονίσεις του είχε τιμηθεί με αργυρό βραβείο στη Διεθνή Εκθεση των Αθηνών το 1903, αλλά και με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος το 1889.

Να θυμίσουμε ότι το υπέροχο έργο του Βολανάκη «Η άφιξη του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» είχε πουληθεί στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's αντί του ποσού των 1.970.000 ευρώ.

Info: Η έκθεση με τίτλο «Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» θα εγκαινιαστεί στις 25 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα