Μέτρα κατόπιν εορτής από τους «Πόντιους Πιλάτους» της Ε.Ε.!

Μέτρα κατόπιν εορτής από τους «Πόντιους Πιλάτους» της Ε.Ε.!19.06.2019Παρασκήνιο

Η Αγκυρα πραγματοποιεί ουσιαστικά έναν νέο Αττίλα στην Κύπρο και ακούει μόνο... εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση!

Στάση Πόντιου Πιλάτου εξακολουθεί να τηρεί η Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η απόφαση

του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να ζητήσει τη λήψη μέτρων «χωρίς καθυστέρηση», τη στιγμή που η Αγκυρα πραγματοποιεί ακόμη έναν Αττίλα στην Κύπρο, δεν δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Επρεπε να έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να έχει αποτραπεί να αλωνίζει ανοιχτά της Πάφου ο «Πορθητής». 

Σύμφωνα με non paper της κυβέρνησης, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογράμμισε τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας (σ.σ.: αυτό σημαίνει, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, δράσεις που αφορούν τα ζητήματα της βίζας, και όχι μόνο) και κάλεσε την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από προκλητικές ενέργειες.

Επισημαίνεται δε ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσουν χωρίς καθυστέρηση προτάσεις για τα κατάλληλα μέτρα.

Δεν εξηγείται, ωστόσο, ποια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα και αν θα είναι ικανά, έστω και εκ των υστέρων, να σταματήσουν τους τσαμπουκάδες της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση εκφράζει, πάντως, την ικανοποίησή της επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά η Ε.Ε. αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ». Η προσπάθεια, πάντως, της Αθήνας και της Λευκωσίας να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα θα συνεχιστεί και στη Σύνοδο Κορυφής, που θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι είναι «εκτός πραγματικότητας» και τόνισε ότι η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο». Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, συνομίλησε χθες με τον Ντόναλντ Τουσκ και ζήτησε να υπάρξει ρητή καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει και η Κύπρος.

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν ανέφερε στις δηλώσεις του πως σε σχέση με την Τουρκία το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να απομακρύνεται περαιτέρω από την Ε.Ε. με τις δικές της αποφάσεις, γι’ αυτό και η de facto παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την οποία αποφάσισε το Συμβούλιο τον περασμένο χρόνο, παραμένει σε ισχύ.

Το Συμβούλιο, επίσης, σε σχέση με την Αλβανία, πρώτη φορά θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία, κάτι που σχετίζεται με την εθνική - ελληνική μειονότητα, ενώ ζήτησε την άμεση υλοποίηση της Συμφωνίας-προδοσίας των Πρεσπών.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Επιτήδεια ουδέτερη η Ευρώπη;

Παρακολουθώντας όλες αυτές τις ημέρες τις εξελίξεις στην Κύπρο, για άλλη μία φορά διαπιστώνουμε ότι η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Οτι δεν είναι αυτή που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της. Διότι δεν μπορεί η Τουρκία να εισβάλλει σε μια χώρα (αυτή τη φορά) μέλος της και η Ε.Ε. να σφυρίζει αδιάφορα. Δεν μπορεί να μην τολμά να επιβάλει ούτε μία κύρωση στην Αγκυρα μόνο και μόνο επειδή οι Γερμανοί έχουν μεγάλες μπίζνες στην Τουρκία. Δεν μπορεί να το παίζει επιτήδεια ουδέτερη όταν καταπατώνται αρχές και αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρώπη. Εως πότε η Ευρώπη θα συμβιβάζεται με τον ρόλο του κομπάρσου, αντί να γίνεται πρωταγωνίστρια, προφυλάσσοντας με κάθε τρόπο και μέσο τα μέλη της;

Νίκος Ελευθερόγλου

Keywords
Τυχαία Θέματα