Ανανέωση με το στιλ του Κυριάκου

Ανανέωση με το στιλ του Κυριάκου19.06.2019ΝΔ

Πολλοί νέοι (αλλά και πρόσωπα που έχουν προκαλέσει την παράταξη) στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Η εκ βάθρων ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. έχει έντονο το αποτύπωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα μπορεί -με βάση τα στατιστικά δεδομένα- να διαθέτει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ως πρωθυπουργός μια Κοινοβουλευτική Ομάδα

της επιλογής του και του δικού του προφίλ. 

Από την οδό Πειραιώς το πρώτο πράγμα που επισημαίνουν, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για τις λίστες της Ν.Δ. σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (πλην του Επικρατείας), είναι πως «η ριζική ανανέωση της Ν.Δ. που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται πράξη». Από τους συνολικά 419 υποψήφιους βουλευτές οι έξι στους 10 διεκδικούν την εκλογή τους στη Βουλή πρώτη φορά. Αν εξαιρεθούν οι 78 εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ., το ποσοστό των νεοεισερχομένων στην κεντρική πολιτική σκηνή αυξάνεται κι άλλο και ανέρχεται στο «εντυπωσιακό» 72%, καθώς από τους υπόλοιπους 341 οι 243 είναι υποψήφιοι βουλευτές πρώτη φορά.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στο Μοσχάτο και στο γεγονός ότι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, δηλαδή την «καινοτόμο πρωτοβουλία» που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ., απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Η ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ. αποτυπώνεται και ηλικιακά, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των 419 υποψηφίων είναι τα 49 χρόνια. Από αυτούς οι 139 υποψήφιοι βουλευτές είναι κάτω των 45 ετών, 67 εξ αυτών ανήκουν στη γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια! Σημαντικό είναι και το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., καθώς ξεπεράστηκε το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων που είναι 60% άνδρες - 40% γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες και μάλιστα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψηφίους ανάμεσα στα δύο φύλα. Σε επίπεδο κοινωνικής αναφοράς κυριαρχούν οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη λεγόμενη μεσαία τάξη και μάλιστα ο νομικός κλάδος κατέχει τη μερίδα του λέοντος, καθώς 99 εκ των υποψηφίων της Ν.Δ. είναι δικηγόροι. Επίσης ρεκόρ υποψηφίων στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια έχουμε από τον χώρο των media, καθώς 28 είναι δημοσιογράφοι.

Πάντως στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. υπάρχουν ονόματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να είχαν θέση στο κόμμα, όπως του Δημήτρη Καιρίδη, του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, του Μπάμπη Παπαδημητρίου, του Γρηγόρη Ψαριανού ή του Πέτρου Τατσόπουλου και του Γιάννη Λοβέρδου. Επίσης, περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, όπως επίσης και η γραμματέας του Αδωνη Γεωργιάδη Ειρήνη Βασιλάκη.

Ακόμα μία παράμετρος είναι το γεγονός ότι δεν λείπουν γιοι, κόρες και ανίψια πρώην βουλευτών της Ν.Δ. Στα «περίεργα» των υποψηφιοτήτων είναι και ο Δημήτρης Σαλτούρος, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (2012-2015).

Τα ηχηρά ονόματα που έμειναν εκτός

Εκτός ψηφοδελτίου της Ν.Δ. έμειναν κάποια ηχηρά ονόματα «γαλάζιων» στελεχών, τα οποία κατά το παρελθόν βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. Δύο από αυτά είναι των πρώην υπουργών Αντώνη Μπέζα στη Θεσπρωτία και Κώστα Μαρκόπουλου στην Εύβοια.

Ο πρώτος είχε ξεκινήσει ήδη προεκλογικό αγώνα και είχε προαναγγείλει την υποψηφιότητά του, ενώ ο δεύτερος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την έκπληξή του. «Είμαι εκτός ψηφοδελτίου Ν.Δ. στην Εύβοια με απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Το έμαθα από τα site. Καταπληκτικό! Δεν τελειώσαμε. Υπομονή!» έγραψε ο κ. Μαρκόπουλος.

Αλλά και ο Γιώργος Βουλγαράκης, με δήλωσή του, επεσήμανε πως ήθελε να είναι υποψήφιος. «Ζήτησα από τον πρόεδρο να είμαι, όπως επίσης προσφέρθηκα να βοηθήσω, με κάθε τρόπο. Δεν έλαβα ποτέ καμία απάντηση, συνεπώς δεν μπορώ να απαντήσω για το λόγο της μη συμπερίληψής μου στον συνδυασμό.

Προσωπικά, δεν μπορώ να βρω κανέναν» ανέφερε. Μεταξύ των υποψηφιοτήτων δεν βρίσκονται ούτε τα ονόματα της πρώην βουλευτού Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου ούτε των Αλέξανδρου Κοντού στην Ξάνθη και Παύλου Βογιατζή στη Λέσβο, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες είχαν ανακοινώσει την απουσία τους από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.

Στον Πειραιά τελικά δεν θα είναι υποψήφιοι η δικηγόρος Ζωή Ρούσσου και ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Πηρούνιας, στη Φθιώτιδα ο πρώην υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος, στην Κεφαλλονιά οι Παύλος Παπαδάτος και Χαράλαμπος Λυκούδης και στην Καστοριά ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα