Μέτωπο προστασίας για την α' κατοικία

Μέτωπο προστασίας για την α' κατοικία11.02.2020Οικονομία

Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικτυακή ανοιχτή ψηφοφορία που «τρέχει» εδώ και λίγες ημέρες η ΕΚΠΟΙΖΩ

Υπογραφές για την προστασία της πρώτης κατοικίας συγκεντρώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς σε περίπου δυόμισι μήνες πέφτουν τίτλοι τέλους στο υφιστάμενο πλαίσιο. 

Η διαδικτυακή

ανοιχτή ψηφοφορία, που «τρέχει» εδώ και λίγες ημέρες, έχει μεγάλη συμμετοχή, με περισσότερους από 3.100 πολίτες να έχουν ήδη υπογράψει.

«Στο τέλος Απριλίου καταργείται οριστικά κάθε προστασία της κύριας κατοικίας και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλειά της. Οι τράπεζες και οι εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια, αντί να αποδέχονται ρεαλιστικές ρυθμίσεις των οφειλών, επισπεύδουν τους πλειστηριασμούς. Οι καταναλωτές δεν έχουν πια μέσα να προστατευθούν» αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Με το ψήφισμα ζητά από την κυβέρνηση να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Επίσης, να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στον δρόμο, να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους, αλλά και να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.

«Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει η καταναλωτική οργάνωση.

Οι επιλογές

Το νέο πλαίσιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο, θα δίνει στους οφειλέτες δύο επιλογές. Η μία είναι η υπαγωγή όλων των οφειλών σε μια ενιαία ρύθμιση.

Η άλλη, η πτώχευση, δηλαδή η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων και η παύση των εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου ο οφειλέτης να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.

Όσοι οφειλέτες χάσουν την πρώτη τους κατοικία θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να επιδοτούνται με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα