Μέθανα: Συναγερμός για το ξεχασμένο ηφαίστειο

Μέθανα: Συναγερμός για το ξεχασμένο ηφαίστειο25.02.2019Περιφέρεια

Σε επαγρύπνηση οι επιστήμονες, στήνουν δίκτυο παρακολούθησης

Τη συστηματική παρακολούθηση του ενεργού ηφαιστείου των Μεθάνων στον Σαρωνικό Κόλπο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δυόμισι ωρών από την Αθήνα, ξεκινάει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μπορεί οι επιστήμονες να διατείνονται πως το ηφαίστειο δεν είναι τόσο επικίνδυνο, ωστόσο προκαλεί

αίσθηση ότι δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση, από τη στιγμή μάλιστα που είναι ενεργό και σε τόσο κοντινή απόσταση από την Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη εγκατασταθεί τρεις μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί, οι οποίοι τέθηκαν σε λειτουργία την τελευταία εβδομάδα, ενώ στο προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν ακόμη τρεις. Εκτός του σεισμολογικού δικτύου, θα αναπτυχθεί στην περιοχή ένα γεωδαιτικό δίκτυο από τρεις κεραίες GPS, που θα καταγράφει και τις παραμικρές αργές μετακινήσεις στην επιφάνεια του εδάφους, ακόμη και της τάξης του ενός χιλιοστού ετησίως, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε υπόγεια δράση του ηφαιστείου.

Στην ευρύτερη περιοχή των Μεθάνων η πιο πρόσφατη έκρηξη συνέβη πριν από περίπου 300 χρόνια, στον υποθαλάσσιο χώρο, ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της χερσονήσου, στην οποία έχουν εντοπισθεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα άρχισε πριν από 1.500.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρότι το ηφαίστειο δεν έχει παρουσιάσει ενδείξεις επαναδραστηριοποίησης, η κοντινή απόστασή του από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας. «Το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Εως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του Ινστιτούτου για τα Μέθανα. Οπως επισημαίνει, αντίθετα με τους σεισμούς που είναι ξαφνικοί, τα ηφαίστεια συνήθως προειδοποιούν, γι' αυτό παρακολουθούνται από μια ποικιλία οργάνων, ώστε να γίνει η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση κάποιων μεταβολών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια έκρηξη.

Οπως λέει, η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της είναι κρίσιμος παράγοντας τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας.

Keywords
Τυχαία Θέματα