Μεγάλο σουξέ για το επταετές ομόλογο! Οι προσφορές έφτασαν τα 12,5 δισ.

Μεγάλο σουξέ για το επταετές ομόλογο! Οι προσφορές έφτασαν τα 12,5 δισ.17.07.2019Άρθρα

Το ενδιαφέρον των επενδυτών «έριξε» το επιτόκιο στο 1,9%

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η τρίτη κατά σειρά επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές.

Η έκδοση του επταετούς ομολόγου που δημοπράτησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς τα ποσά που προσφέρθηκαν από τη διψασμένη για αποδόσεις αγορά ήταν πενταπλάσια από όσα ζητούσε να αντλήσει το Δημόσιο.

Οι προσφορές

των επενδυτών έφτασαν τα 12,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. ευρώ της έκδοσης.

Η υπερπροσφορά οδήγησε σε μείωση της αποτίμησης, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 1,9%, από 2,1% που άνοιξε στο βιβλίο προσφορών από τους αναδόχους, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ, καθώς πρώτη φορά μακροπρόθεσμος ελληνικός τίτλος υποχώρησε κάτω από 2% (το προηγούμενο επταετές, τον Φεβρουάριο του 2018, ύψους 3 δισ. ευρώ εκδόθηκε με απόδοση σχεδόν διπλάσια, 3,5%). 

Η κυβέρνηση προχώρησε στη χθεσινή έκδοση αξιοποιώντας τόσο την ευνοϊκή συγκυρία στις αγορές όσο και το θετικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι δύο εκδόσεις που προηγήθηκαν (άρα η επιτυχία πιστώνεται σαφώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση), με στόχο να αποπληρωθεί το ακριβότερο μέρος δανείων της χώρας στο ΔΝΤ.

Το ύψος της προσφοράς επέτρεψε στον ΟΔΔΗΧ να επιλέξει τους επενδυτές με ποιοτικά κριτήρια -όπως ήταν η αρχική πρόθεση-, με αποτέλεσμα πάνω από 70% των προσφορών που υποβλήθηκαν να προέρχονται από τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, περιορίζοντας τη συμμετοχή κερδοσκοπικών κεφαλαίων τα οποία ενδιαφέρονται για γρήγορα κέρδη.

Με τη χθεσινή έκδοση υπερκαλύφτηκε το φετινό πρόγραμμα δανεισμού (7,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 7 δισ. ευρώ), χωρίς να αποκλείεται και νέο εγχείρημα εξόδου.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό του στο twitter, συνοψίζοντας ότι «το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας».

Σε μετριοπαθείς τόνους, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Η σημερινή έκδοση αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα